Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΙΡΟ ή Schutzhund: Ιχνηλασία, υπακοή και προστασία

Από την εκπαιδεύτρια Έφη Παπαδοπούλου

Το IPO είναι ένα απαιτητικό και σύνθετο κυνάθλημα, με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί όποιος επιθυμεί να κάνει ανώτερη υπακοή με το σκύλο του και να ενδυναμώσει τη σχέση μαζί του.



Στο ΙΡΟ (International Prufungsordung, παλιότερα λεγόταν Schutzhund) οι κανόνες είναι θεσμοθετημένοι από την FCI. Οι ρίζες του αθλήματος ανάγονται στη Γερμανία. Οι εξετάσεις βοηθούσαν στην επιλεκτική εκτροφή κορυφαίων Γερμανικών Ποιμενικών, η οποία δεν βασιζόταν μόνο στη μορφολογία, αλλά κρινόταν και η καταλληλότητά τους σε:

αντοχή και σθένος
ευκινησία
ταμπεραμέντο και νεύρα (διαχείριση στρες)
κουράγιο
ευφυΐα
αφοσίωση στον χειριστή
επιθυμία για εργασία


Τι είναι

Αν και δημιουργήθηκαν για την εξέταση του χαρακτήρα των Γερμανικών Ποιμενικών και την ικανότητα εργασίας τους, στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε πολύ δημοφιλές κυνάθλημα. Πλέον λαμβάνουν μέρος στο άθλημα και άλλες φυλές, αρκεί να είναι κατάλληλες να αντεπεξέλθουν στα ζητούμενα. Συνήθως, πλην των Γερμανικών Ποιμενικών, πρωταγωνιστούν Βελγικοί Ποιμενικοί Μαλινουά, Ροτβάιλερ, Ντόμπερμαν, Μπόξερ κ.ά.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com
Οι σκύλοι εξετάζονται σε τρεις τομείς.

1. Ιχνηλασία: Ακολουθούν ανθρώπινα ίχνη και εντοπίζουν αντικείμενα.

2. Υπακοή: Εκτελούν βασικές εντολές γρήγορα και πρόθυμα.

3. Προστασία: Ειδοποιούν, ακινητοποιούν τον βοηθό καθηκόντων προστασίας και δεν τον αφήνουν να διαφύγει. Ο σκύλος επιτρέπεται να δαγκώσει μόνο στο ειδικό μανίκι.

Τα σκυλιά διαγωνίζονται σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με το επίπεδο των ικανοτήτων τους, για να αποκτήσουν τους τίτλους ΙΡΟ1, ΙΡΟ2 ή ΙΡΟ3. Οι τίτλοι εργασίας αναγράφονται στο pedigree των απογόνων.

Γιατί να κάνουμε IPO;

Στο άθλημα του ΙΡΟ ο σκύλος μαθαίνει να ελέγχει τα ένστικτά του, να υπακούει τον χειριστή του και να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις. Μέσα από τις προπονήσεις μεγαλώνει το δέσιμο του χειριστή με τον σκύλο του. Ο σκύλος δεν αγριεύει, αντίθετα με ό,τι μπορεί κάποιος να θεωρήσει, γίνεται πιο ελεγχόμενος! Χωρίς να αλλάζει το γονιδιακό του ταμπεραμέντο, τεστάρονται το ένστικτο και η ικανότητά του και του δίνεται η δυνατότητα εκτόνωσης μέσα από υπακοή.

πηγή:http://www.trihes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ...ΔΕΝ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ

GREEK FANS

GREEK FANS