Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΥΤΑΒΙΟΥ

Θέλεις ο σκύλος σου να τα πάει καλά με άλλους σκύλους, γάτες και ανθρώπους κάθε ηλικίας; Θέλεις να μοιράζεσαι μαζί του καθημερινές εμπειρίες χωρίς προβλήματα; Η κοινωνικοποίηση του τότε είναι πολύ σημαντική.

Κοινωνικοποίηση του σκύλου ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία "φέρνουμε αντιμέτωπο" τον σκύλο μας και του γνωρίζουμε διάφορα ζώα, ανθρώπους, νέες τοποθεσίες (π.χ. μία πολυσύχναστη καφετέρια), θορύβους της πόλης, μυρωδιές, την θάλασσα, έναν δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας. Η έκθεση του σε νέες καταστάσεις και εμπειρίες αυξάνει την άνεση του, την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και βοηθάει να ξεπεράσει τους φόβους και το άγχος που θα του δημιουργήσεις στις καθημερινές δραστηριότητες. Όσο πιο "άνετος" και "χαλαρός" είναι ο σκύλος σου τόσο λιγότερο θα φοβάσαι μην "αρπαχτεί" με κάποιον σκύλο, να τον πάρεις μαζί σου στο αγαπημένο σου καφέ ή εστιατόριο, στο πάρτι ενός φίλου, μαζί σου διακοπές.

Π.χ Ο σκύλος μας πρέπει να γνωρίσει πολλά σκυλία. Μικρά, μεγάλα και διαφορετικών φυλών. Ότι τα πάει καλά με το σκύλο του γείτονα δεν πάει να πει πως θα τα πάει καλά και με τα υπόλοιπα σκυλιά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Θα πρέπει να γνωρίσει ψηλούς, κοντούς, ανθρώπους με στολή, καπέλο, με μακριά μαλλιά, μούσι κ.τ.λ Το ίδιο ισχύει για όλες τις περιπτώσεις που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου.

Η κοινωνικοποίηση πρέπει να αρχίσει από μικρή ηλικία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η κρίσιμη περίοδος είναι οι εβδομάδες 3-12. Μετά την 12η εβδομάδα το κουτάβι είναι περισσότερο διστακτικό και επιφυλακτικό προς οτιδήποτε δεν έχει έρθει καθόλου σε επαφή, προς οτιδήποτε δεν έχει γνωρίσει. Όταν κλείσει πια την 18η εβδομάδα τα πράγματα δυσκολεύουν. Όχι πως και τότε δεν γίνεται να κοινωνικοποιηθεί αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και για κάποιες περιπτώσεις την βοήθεια ενός εκπαιδευτή ή ειδικού συμπεριφοράς.

Μέχρι το κουτάβι να ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα εμβόλια, η κοινωνικοποίηση του με ανθρώπους και άλλα ζώα (εμβολιασμένα) πρέπει να γίνεται στο σπίτι. Συζήτησε το με τον εκτροφέα και τον κτηνίατρο σου.

Όσες περισσότερες διαφορετικές καταστάσεις, ανθρώπους και ζώα "γνωρίσει" ο σκύλος σου από κουτάβι τόσο το καλύτερο. Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή! Εάν δεν νιώθεις σίγουρος, επικοινώνησε με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή. Η λάθος κοινωνικοποίηση μπορεί να κάνει πολύ κακό στο σκύλο σου. Κυρίως στο χρονικό διάστημα 8-11 εβδομάδων που το κουτάβι σου περνάει την "πρώτη περίοδο αποτύπωσης φόβου", εάν κάτι το τρομάξει τότε μπορεί να το "κουβαλάει" για όλη του τη ζωή. Για παράδειγμα σύστησε τον σκύλο σου σε κάποιον καλά κοινωνικοποιημένο και φιλικό σκύλο πριν τον φέρεις αντιμέτωπο με "ξένους σκύλους".

Μην απομονώνεις τον σκύλο σου. Η απομόνωση δημιουργεί φοβισμένους και επιθετικούς σκύλους.
Πηγή: www.livingwithdogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ...ΔΕΝ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ

GREEK FANS

GREEK FANS