Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Ο σκύλος όταν ζει στην φύση είναι ζώο που πρέπει να εργαστεί (να ασκηθεί) για να επιβιώσει. Πρέπει να περπατήσει για να βρει τροφή να φάει, να υπερασπιστεί την περιοχή του, να μετακινηθεί όταν αλλάζουν οι εποχές κ.τ.λ. Ασκείται καθημερινά. Ο σκύλος που έχεις στο σπίτι δεν είναι αναγκασμένος να εργαστεί για να κερδίσει την τροφή του, του την προσφέρεις εσύ. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και με την άσκηση.

Δυστυχώς σήμερα η πλειοψηφία των σκύλων ζει σε διαμερίσματα και οι ιδιοκτήτες τους δεν τους παρέχουν την απαραίτητη άσκηση. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως εάν αφήσουν τον σκύλο ελεύθερο στην αυλή του παρέχουν την άσκηση που χρειάζεται. Αυτό δεν είναι άσκηση.

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον σκύλο με το παιδί μας. Εάν δεν του δώσεις κάτι να το κρατήσεις απασχολημένο, θα ψάξει να βρει μόνο του. Η άσκηση του σκύλου σου θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από μια βόλτα για την ανάγκη του. Εκτός από το ότι εκτονώνει την ενέργεια του, η επαφή με το περιβάλλον είναι καλή εξάσκηση για το μυαλό του. Έρχονται σε "επαφή" με άλλα ζώα, ανθρώπους, θορύβους της πόλης, αυτοκίνητα, μηχανάκια κ.τ.λ. Όλα αυτά βοηθούν τη κοινωνικοποίηση του. Ο σκύλος αποκτά αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη.

Η έλλειψη άσκησης επηρεάζει την σωματική και πνευματική υγεία του σκύλου αλλά και την συμπεριφορά του.

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικές ανεπιθύμητες συμπεριφορές που μπορεί να αναπτύξει ο σκύλος που δεν ασκείται. Προσοχή: κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές μπορεί να οφείλονται και σε άλλους λόγους.

Καταστρέφει έπιπλα, παπούτσια κ.τ.λ.
Είναι συνεχώς υπερκινητικός, μέρα – νύχτα.
Είναι ανυπάκουος και πηδάει πάνω σου και στους καλεσμένους σου.
Μπορεί να γίνει επιθετικός.
Μπορεί να δαγκώσει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
Γαβγίζει συνεχώς ή κλαψουρίζει.
Γίνεται παχύσαρκος και αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ...ΔΕΝ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ

GREEK FANS

GREEK FANS