Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ ΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΩ ΜΕ ΕΝΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟ

Θα προσπαθήσω να σας δώσω κάποιες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με αυτά που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε να συμβιώσετε με ένα Γερμανικό ποιμενικό.

1.  Η συμβίωση με ένα σκύλο είναι μεγάλη δέσμευση και ευθύνη .
       Σκεφτείτε ο,τι πλέον είστε υπεύθυνοι για μια ζωή με ο,τι αυτό συνεπάγεται.Θα πρέπει να φροντίζετε για τις καθημερινές του ανάγκες σε τροφή -νερό ,βόλτες ,άσκηση καθώς επίσης  για την ευζωία  και την καλή υγεία του.Όταν π.χ. θελήσετε να ταξιδέψετε αναρωτηθείτε αν θα μπορείτε να πάρετε μαζί σας το σκύλο ,σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει είτε να αφήσετε κάποιον ''υπεύθυνο'' για τις καθημερινές του ανάγκες είτε να πληρώστε κάποιο ξενώνα κατοικίδιων.

2. Είστε σίγουροι ο,τι ο Γερμανικός ποιμενικός είναι η φυλή που ταιριάζει στη δικιά σας καθημερινότητα και το σημαντικότερο, στη δική σας ιδιοσυγκρασία ?
       Θα πρέπει να γνωρίζετε ο,τι δεν ταιριάζουνε όλες οι φυλές σε όλους τους ανθρώπους .Ο Γερμανικός ποιμενικός είναι σκύλος εργασίας ,απαιτεί καθημερινή άσκηση και εκτόνωση και σίγουρα χρειάζεται από νωρίς εντατική εκπαίδευση για να μπορέσετε να διαχειριστείτε την έντονη ''προσωπικότητα'' του.Αν είστε τύπος του ''καναπέ'' μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.Μελετήστε τα χαρακτηριστικά  ,τις ιδιαιτερότητες , τις κληρονομικές ασθένειες
 και το πρότυπο της φυλής http://germanshepherddoggreekfans.blogspot.gr/2014/02/blog-post_14.html

3.Σκεφτείτε τα έξοδα .
      Κόστος αγοράς ,κόστος κατασκευής του χώρου κατοικίας (περιφράξεις -σκυλόσπιτο),εφόσον θα είναι σε εξωτερικό χώρο, λουριά ,περιλαίμια ,παιχνίδια ,πιάτα τροφής -νερού,κουτιά μεταφοράς κ.α.
 Εξοδα έρευνας αγοράς (επισκέψεις σε εκτροφεία).
Κόστος εμβόλιων,τροφής  ,χαπιών ένδοπαρασίτωσης ,αμπούλες έξωπαρασίτωσης και φυσικά διάφορες ιατρικές επισκέψεις είτε για προγραμματισμένους  ιατρικούς ελέγχους καλής υγείας είτε για απρογραμμάτιστους λόγω ασθένειας .

4.Προσοχή στην επιλογή του εκτροφέα.
    Αν τα σκεφτήκατε όλα τα προηγούμενα και είστε σίγουροι ο,τι μπορείτε να ανταπεξέλθετε τότε η επόμενη σας κίνηση είναι να βρείτε τον κατάλληλο εκτροφέα Γερμανικών ποιμενικών.
     Προσοχή : αποφύγετε τα pet shop γιατί συνήθως με αυτό τον τρόπο ενισχύετε τα λεγόμενα puppy mills http://www.dogpark.gr/puppy-mills-the-shame-of-humanity/, καθώς επίσης και τους εκτροφείς της πίσω αυλής http://dogw0rld.blogspot.gr/2011/01/blog-post_4241.html.
    Η αγορά του Γερμανικού ποιμενικού θα πρέπει να γίνει από αναγνωρισμένο εκτροφέα και μόνο.Απαραίτητες προυποθέσεις η γέννα να είναι δηλωμένη στο ΚΟΕ οπότε και θα σας χορηγηθεί  ο γενεολογικός χάρτης του σκύλου σε έγγραφο (pedigree).Ειδικά στο Γερμανικό ποιμενικό αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι οι δύο γονείς του σκύλου σας να είναι ελεγμένοι και απαλλαγμένοι από τη νούμερο ένα κληρονομική ασθένεια που ταλαιπωρεί τη φυλή του Γερμανικού ποιμενικού και δεν είναι άλλη από τη δυσπλασία των ισχύων - αγκώνων .Συζητήστε με τον εκτροφέα τι είδους εγγύηση μπορεί να σας παρέχει σε περίπτωση που το κουτάβι σας εμφανίσει την ασθένεια .Φτιάξτε μια λίστα από αναγνωρισμένους εκτροφείς και επισκεφτείτε όσους περισσότερους μπορείτε .Συμβουλευτείτε τον ΚΟΓΠΕ http://kogpe.gr/ και ζητήστε από τον ΚΟΕ λίστα με τους εκτροφείς που έχουνε γέννες εκείνη την χρονική στιγμή.
    Προτιμήστε εκτροφείς που βρίσκονται κοντά στο τόπο κατοικίας ώστε η επαφή σας να είναι συχνότερη και αν θελήσετε αργότερα να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας θα πρέπει να γνωρίζετε ο,τι υπάρχουνε εκτροφεία που παρέχουνε όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες (εκπαίδευση -διαμονή σε ξενώνα ).Προτιμήστε Έλληνες εκτροφείς ,η Ελληνική εκτροφή δεν έχει να ζηλέψει  τίποτα από τους ξένους και θα συννενοηθείτε   πολύ πιο εύκολα σε θέματα που θα προκύψουνε είτε σε θέματα συμπεριφοράς είτε σε θέματα υγείας .
    Η επιλογή του εκτροφέα είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι ,μην βιαστείτε να κάνετε την τελική επιλογή .

5. Μάθετε να ''διαβάζετε'' ένα pediggree .
   Ειδικά στο Γερμανικό ποιμενικό η ''αξία'' του εκτιμάται από την ''αξία'' των γονιών του.Πάνω στο pedigree ενός Γερμανικού ποιμενικού αναγράφονται διάφορα σύμβολα που μας δείχνουνε τις διακρίσεις του σε διάφορες εκθέσεις,εξετάσεις εργασίας αν είναι ελεύθεροι δυσπλασίας κ.α.http://germanshepherddoggreekfans.blogspot.gr/2014/02/blog-post_9189.html
  Κάντε αναζήτηση στην τράπεζα δεδομένωνhttp://www.pedigreedatabase.com/ του κάθε σκύλου (γονέων ) για να μπορέσετε να δείτε το γενεολογικό χάρτη από τους γονείς του κουταβιού που πιθανά θα αποκτήσετε και να μπορέσετε να εκτιμήσετε την αξία τους .Θα πρέπει να γνωρίζετε ο,τι ένας σκύλος με ''καλό'' pedigree είναι πιθανότερο να ''κληρονομήσει'' την καλή μορφολογία των προγόνων του,το καλό χαρακτήρα αλλά και τις εργασιακές του ικανότητες χωρίς αυτό να είναι απόλυτο,όπως επίσης δεν είναι απόλυτο ο,τι 2 γονείς απαλλαγμένοι δυσπλασίας δεν θα μας δώσουνε απογόνους με δυσπλασία ,απλά ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες.
  Αν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε σε επίσημες διοργανώσεις  με το σκύλο σας θα πρέπει η ερευνά να είναι εκτενέστερη .

Γενικά δεν θα πρέπει να βιαστείτε ,ελάτε σε επαφή με όσους περισσότερους ''γνώστες'' της φυλής μπορείτε ,διαβάστε γύρω από τη φυλή και ενημερωθείτε για τυχόν ''παγίδες''.Σκεφτείτε ο,τι αυτή σας η απόφαση και ο,τι συνεπάγεται αυτής θα σας συνοδεύει για τα επόμενα 12-13 χρόνια.

                                                                                      Σαρρής Αλέξανδρος
                                                                        Φίλος -σύντροφος Γερμανικού ποιμενικού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ...ΔΕΝ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ

GREEK FANS

GREEK FANS