Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Αλλαγές στον νόμο για τα κατοικίδια

Αλλαγές στον νόμο για τα κατοικίδια και «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή.

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

Ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου συντροφιάς θα πρέπει να ενημερώνει τον κτηνίατρο του για την μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί στην βάση δεδομένων.

Γίνεται υποχρεωτική η σήμανση (τσιπ) ακόμα και για τα τσοπανόσκυλα, με σκοπό την επίβλεψη του πληθυσμού τους και την διασφάλιση της υγείας τους.

Απαιτείται άδεια εκτροφέα σε όσους πωλούν ζώα, ακόμη και στην περίπτωση κατοχής ενός και μόνο θηλυκού ζώου αναπαραγωγής, ακόμη και για ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών.

Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων αγορών, καθώς δεν είναι δυνατόν στους χώρους αυτούς να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες ευζωίας των ζώων.

Απαγορεύεται η εισαγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι

Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών θα μπορύν να μπαίνουν χωρίς φίμωτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακόμα αυστηρότερα είναι τα πρόστιμα για περιστατικό κακοποίησης, παραμέλησης και μη τήρησης των κανόνων ευζωίας, ενώ προστέθηκαν και νέα πρόστιμα, όπως αυτά που απαγορεύουν την εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων και επιφέρουν χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά ζώο.

Τα κύρια πρόστιμα

•Απουσία εν ισχύει αντιλυσσικού εμβολιασμοί και μη τοποθέτησης της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου 100 ευρώ
•Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης 300 ευρώ
•Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου 300 ευρώ
•Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου 300 ευρώ
•Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα 300 ευρώ
•Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο 500 ευρώ
•Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας, υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων και διατήρηση πρισσοτέρων από δύο ζώων συντροφιάς σε διαμέρισμα όπου ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς 500 ευρώ
•Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων και πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους χώρους 1.000 ευρώ ανά ζώο
•Εκτροφή έστω και ενός θηλυκού σκύλου αναπαραγωγής χωρίς άδεια εκτροφής 1.000 ευρώ ανά ζώο
•Εκτροφή και αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων ζώων μετά την οριζόμενη λήξη της μεταβατικής πενταετούς περιόδου 1.000 ευρώ ανά ζώο
•Εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων 1.000 ευρώ ανά ζώο
•Ανυπαρξία ειδικών κλουβιών σε επιβατικά πλοία για την μεταφορά μεγάλων ζώων 5.000 ευρώ
•Χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με οικονομικό όφελος 5.000 ευρώ για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο
•Εκτροφή και εκπαίδευση ζώου για μονομαχία 10.000 ευρώ ανά ζώο
•Διατήρηση ζώου σε τσίρκο ή θίασο που χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ή σκοπό στο πρόγραμμά του ή πραγματοποιεί παράσταση 20.000 ευρώ για κάθε ζώο που διατηρείται
•Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω διαδικτύου 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το νέο νόμο εδώ
http://www.scribd.com/doc/80691082/nomos-4039-2012-adespota

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 26-27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Το Παραρτημα ΚΟΓΠΕ 06 Ηρακλειου Κρητης ανακοινωνει την 1η Εκθεση Μορφολογιας και Εξετασεις εργασιας στις 26 & 27 Απριλη 2014.
Για εμας, η επιτυχια της διοργανωσης θα καθοριστει απο την προσελευση των αμυητων επισκεπτων - απο ολη την Κρητη - στον κοσμο του Γερμανικου Ποιμενικου και καλουνται ολοι οι μυημενοι στο χωρο Κρητικοι (και μη) να κινηθουν προς αυτην την κατευθυνση και να ενημερωσουν οσο περισσοτερους μπορουν.
Το ΔΣ θα συμβαλλει και αυτο με ολες του τις δυναμεις για την επιτευξη του στοχου αυτου.
Επιθυμια μας ειναι η διοργανωση να αποτελεσει - οχι απλα ενα happening ανοικτο για το ευρυ κοινο - αλλά μια ΖΩΟΦΙΛΙΚΗ εκδηλωση - ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ για μεγαλους και κυριως μικρους!
Ειναι η πρωτη φορα, μετα απο αρκετα χρονια, που διοργανωνεται στην Κρητη ενα τοσο σημαντικο κυνοφιλικο ΓΕΓΟΝΟΣ.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 2013

2013 SV BSZS Kassel GHKR Males First Ring part 2

ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ

Άγχος αποχωρισμού ονομάζουμε την συναισθηματική διαταραχή ενός σκύλου ο οποίος πανικοβάλλεται ή τρομοκρατείται όταν τον αφήνεται μόνο του σπίτι ή στην ιδέα πως θα τον αφήσετε μόνο του. Θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με την ανθρώπινη κρίση πανικού.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Πολλοί ιδιοκτήτες λανθασμένα συνδέουν κάποιες συμπεριφορές ή συμπτώματα με το άγχος αποχωρισμού. Μόνο ένας έμπειρος εκπαιδευτής ή ειδικός συμπεριφοράς μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση της διαταραχής και να την θεραπεύσει, ανάλογα με τη περίπτωση. Πολλές από τις συμπεριφορές ή τα συμπτώματα που θα διαβάσεις παρακάτω μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες.

Κλαψουρίζει και είναι ανήσυχος το διάστημα που ετοιμάζεσαι για να φύγεις ή αφού έχεις φύγει
Δείχνει τρομοκρατημένο ή τρέμει
Γαβγίζει συνεχώς
Κατουράει ή κάνει κακά του αφού έχετε φύγει
Μασάει ή γρατζουνάει κουφώματα ή πόρτες που οδηγούν έξω από το σπίτι
Κάνει καταστροφές στο σπίτι
Οι κόρες των ματιών του είναι διεσταλμένες
Ανασαίνει βαριά ή του τρέχουν τα σάλια
Σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι του σκύλου.

Εάν ο σκύλος σου κάνει την ανάγκη του στο χαλί αφού έχεις φύγει από το σπίτι αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως πάσχει από "άγχος αποχωρισμού". Έχει γίνει στο σκύλο σου σωστή "εκπαίδευση τουαλέτας"; Βγάζεις τον σκύλο σου βόλτα να κάνει την ανάγκη του;
Εάν ο σκύλος μασάει πράγματα ή κάνει καταστροφές την ώρα που εσύ λείπεις επίσης δεν σημαίνει πως πάσχει από "άγχος αποχωρισμού". Οι σκύλοι λατρεύουν να μασούν πράγματα. Τον εκπαίδευσες ώστε να σέβεται τα πράγματα σου και να μασάει μόνο τα παιχνίδια του;
Ένας ειδικός μπορεί να διαχωρίσει ποια συμπτώματα σχετίζονται με το "άγχος αποχωρισμού" και ποια όχι. Είναι μια συναισθηματική διαταραχή που σε αρκετές περιπτώσεις τα ζώα μέσα στον πανικό τους, κάνουν κακό στον εαυτό τους. Υπάρχουν σκύλοι που έχουν σπάσει τζάμια για να βγουν από το σπίτι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά. Αυτές είναι από τις βαριές περιπτώσεις και με την βοήθεια ειδικού συνήθως κάνουν πολλές εβδομάδες να θεραπευτούν.


Που μπορεί να οφείλεται το "άγχος αποχωρισμού" του σκύλου σου; Διάβασε παρακάτω και σκέψου μήπως ο σκύλος σου βρίσκεται μέσα σε αυτές τις κατηγορίες:

Υπάρχουν σκύλοι που είναι απίστευτα προσκολλημένοι στο αφεντικό τους. Τον ακολουθούν παντού μέσα στο σπίτι, ακόμη και στην τουαλέτα. Θέλουν συνέχεια να τον ακουμπούν. Την ώρα που τρώει ή κάθετε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση.
Υπάρχουν σκύλοι που ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τους άφηνε για πολλές ώρες μόνους τους, σε κάποιες περιπτώσεις για μέρες, χωρίς νερό ή τροφή. Εάν έχεις υιοθετήσει έναν σκύλο από καταφύγιο, δύσκολα μπορείς να γνωρίζεις τι έχει περάσει στη ζωή του. Συχνά σκύλοι που έχουν μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε καταφύγια αδέσποτων παρουσιάζουν "άγχος αποχωρισμού" μόλις μεταφερθούν νέο περιβάλλον.
Υπάρχουν σκύλοι που όταν έμειναν σπίτι μόνοι τους, συνέβη κάτι κακό που τους τραυμάτισε ή τρόμαξε και έτσι στο μυαλό τους το "μόνος στο σπίτι" τα πανικοβάλει.
Υπάρχουν σκύλοι που δεν έχουν μείνει ποτέ μόνοι τους, έστω και για λίγες ώρες. Είναι σημαντικό να μάθεις στο σκύλο να μένει μόνος του στο σπίτι. Π.χ Θες να πας να ψωνίσεις, θες να βγεις ένα βράδυ με τους φίλους σου. Εκπαίδευσε τον από κουτάβι.
Υπάρχουν σκύλοι που έχουν αλλάξει πολλά σπίτια πριν τον αποκτήσεις εσύ.
Υπάρχουν σκύλοι που εμφανίζουν "άγχος αποχωρισμού" μετά από μετακόμιση (Αλλαγή περιβάλλοντος).
Αυτές είναι κάποιες από τις κατηγορίες σκύλων που παρουσιάζουν "άγχος αποχωρισμού". Πριν βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα, συμβουλέψου κάποιον ειδικό. Σήμερα πολλοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με φάρμακα. Υπάρχουν κάποια που είναι εγκεκριμένα για χρήση στους σκύλους. Μην το κάνεις. Τα περισσότερα από αυτά χαλαρώνουν το σώμα του σκύλου αλλά το μυαλό του συνεχίζει να είναι σε πανικό. Φαντάσου πόσο άσχημο είναι.

Σε καμία περίπτωση μην χτυπήσεις ή αρχίσεις να φωνάζεις στον σκύλο σου εάν γυρίσεις σπίτι και το σαλόνι σου μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη. Δεν θα διορθώσεις έτσι το πρόβλημα. Ζήτα την βοήθεια ενός ειδικού.

ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η επιθετικότητα, οποιουδήποτε τύπου, είναι ο βασικός λόγος παγκοσμίως που ένας σκύλος διώχνεται από το σπίτι ή του γίνεται ευθανασία. Στις ΗΠΑ πάνω από το 40% των σκύλων εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά ως ενήλικες. Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως επιθετικότητα είναι όταν ο σκύλος φτάσει στο σημείο να δαγκώσει κάποιον. Είναι πολύ σημαντικό η επιθετικότητα να αντιμετωπιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, πολύ πριν το δάγκωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται την βοήθεια ενός επαγγελματία.

Τα πρώτα σημάδια μπορεί να έρθουν από πολύ νωρίς. Εάν το κουτάβι σου αρπάζει πράγματα, τα κρύβει μακριά σου και γρυλίζει όταν πας να του τα πάρεις, είναι μία συμπεριφορά που θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν σου. Οι περισσότεροι το βρίσκουν διασκεδαστικό και χαριτωμένο που το κουτάβι τους γρυλίζει ή δαγκώνει. Το κουτάβι δεν θα μείνει για πάντα κουτάβι και όταν μεγαλώσει θα μπορεί να κάνει σημαντική "ζημιά" με τα δόντια του. Η επιθετικότητα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και για πολλούς λόγους.

Έρευνες έχουν δείξει πως εάν κάτι τρομάξει ένα κουτάβι στην κρίσιμη περίοδο των πρώτων εβδομάδων της ζωής του είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά ως ενήλικας σκύλος εάν νιώσει ότι απειλείται από τον ίδιο λόγο. Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή ενός σκύλου είναι η κοινωνικοποίηση.

Σημάδια επιθετικότητας είναι μερικά από τα παρακάτω:

Γρυλίζει
Δείχνει τα δόντια του
Δείχνει τα δόντια του και γρυλίζει συγχρόνως
Όταν το γάβγισμα του δείχνει απειλητικό και προέρχεται από το λάρυγγα
Ακουμπάει τα δόντια του πάνω σου χωρίς όμως να σε δαγκώνει
Χτυπάει τη μύτη του πάνω σου. Εάν μπορούμε να παρομοιάσουμε τη μύτη του σκύλου με την ανθρώπινη γροθιά, θα είναι σαν να σου δίνει μπουνιές (muzzle punch)
Δαγκώνει με μια γρήγορη κίνηση χωρίς όμως να σε τραυματίσει
Δαγκώνει προκαλώντας τραύμα
Μένει ακίνητο, το σώμα του γίνεται άκαμπτο και σηκώνονται οι τρίχες της πλάτης του

Οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν πως υπάρχουν πάνω από πενήντα λόγοι που κάποιος σκύλος μπορεί να παρουσιάσει σημάδια επιθετικής συμπεριφορές σε κάποια φάση της ζωής του. Γονίδια, φυλή, ανατροφή, εκτροφή, φόβος, άγχος, τραυματικές εμπειρίες, κακοποίηση, απομόνωση, έλλειψη κοινωνικοποίησης, διατροφή, φάρμακα κ.τ.λ. Επίσης ο πόνος αλλά και ασθένειες όπως ο διαβήτης, επιληψία, θυροειδής μπορούν να είναι αιτίες εκδήλωσης επιθετικότητας. (Πολλά από τα παραπάνω είναι είναι επίσης υπεύθυνα και για άλλες συμπεριφορές του σκύλου μας.)

Υπάρχουν πολλοί τύποι επιθετικότητας:

Επιθετικότητα προστασίας της περιοχής του
Επιθετικότητα προστασίας του εαυτού του ή κάποιου μέλους της οικογένειας (σκυλίσιας ή ανθρώπινης)
Επιθετικότητα προστασίας της τροφής του ή κάποιου αντικειμένου
Επιθετικότητα από φόβο
επιθετικότητα από άμυνα
Επιθετικότητα από πόνο
Επιθετικότητα που έχει σχέση με ορμόνες
Επιθετικότητα από στρες

Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει ο εκτροφέας και ο τρόπος που αντιμετωπίζει το κουτάβι μέχρι να το πάρεις σπίτι σου. Αυτό δεν σημαίνει πως εάν πάρεις ένα "καλό" κουτάβι δεν μπορείς να το μετατρέψεις σε "φόβο και τρόμο της γειτονίας" με λάθος συμπεριφορές και πρακτικές.

Η πλειοψηφία των ειδικών συμπεριφοράς υποστηρίζει πως ένας θηλυκός σκύλος με εμφανή σημάδια επιθετικότητας, κατά πάσα πιθανότητα θα γεννήσει κουτάβια που θα έχουν τάση προς επιθετικότητα. Με λίγα λόγια, τα γονίδια παίζουν ρόλο. Από την άλλη, έρευνες έχουν δείξει επίσης πως κουτάβια που γεννήθηκαν από ισορροπημένα θηλυκά αλλά για κάποιο λόγο υιοθετήθηκαν και μεγάλωσαν με μη ισορροπημένα/επιθετικά θηλυκά ανέπτυξαν επιθετικότητα. Οπότε η ανατροφή, επίσης παίζει ρόλο. Αν καλούμασταν να απαντήσουμε ποιο από τα δύο έχει το σημαντικότερο κομμάτι ευθύνης, θα απαντούσαμε απλά, και τα δύο.

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις γνωρίσει τους γονείς του κουταβιού που θα αγοράσεις. Εάν για κάποιο λόγο ο εκτροφέας το αποφεύγει, άλλαξε γρήγορα εκτροφέα.

Υπάρχουν φυλές σκύλων που ιστορικά έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλούς συγκεκριμένους λόγους όπως να κάνουν κακό σε άλλους σκύλους (κυνομαχίες), άλλα ζώα ή για προστασία. Δεν είναι απαραίτητο πως ένας τέτοιος σκύλος μιας τέτοιας φυλής θα αναπτύξει επιθετικότητα σε κάποιο σημείο της ζωής του, εάν ανατραφεί, κοινωνικοποιηθεί και εκπαιδευτεί σωστά. Όλες οι φυλές, με λάθος ανατροφή και πρακτικές, μπορούν να εκδηλώσουν επιθετικότητα. Βέβαια, άλλη ζημιά μπορεί να κάνει ένα German Shepherd και άλλη ένα Yorkshire Terrier.

Κάθε σκύλος έχει αποτυπωμένα πολύ καλά στο μυαλό, χαρακτηριστικά της φυλής του, τα οποία καθορίζουν την συμπεριφορά του. Όσο και αν κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά ίσως να έχουν "εξασθενίσει" ή "τροποποιηθεί" με την επιλεκτική αναπαραγωγή είναι πολύ δύσκολο να διαγραφούν από το μυαλό του σκύλου μας. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν πολλά Terrier που θα αγνοήσουν ένα μικρό ζώο που τρέχει χωρίς να το κυνηγήσουν (Prey drive). Ο σκοπός δεν είναι να απαγορεύσουμε στο σκύλο να κάνει κάτι το οποίο είναι αποτυπωμένο στο μυαλό του για εκατοντάδες χρόνια. Κάποιες "ανεπιθύμητες συμπεριφορές", που μπορεί να είναι και επικίνδυνες ή ενοχλητικές για τον άνθρωπο, πρέπει να ανακατευθυνθούν αλλού, σε πιο "πολιτισμένες συμπεριφορές". Εάν προσπαθήσουμε πολύ απλά να τις απαγορεύσουμε, πιθανόν να έχουμε άσχημα αποτελέσματα όπως ανησυχία, απογοήτευση, άγχος, πιθανόν και επιθετικότητα. Λέγοντας "πολιτισμένες συμπεριφορές" αναφέρομαι σε δραστηριότητες όπως από μια μεγάλη βόλτα μέχρι agility και παιχνίδια ανάκτησης αντικειμένων. Ότι ταιριάζει πιο πολύ στον σκύλο που έχουμε επιλέξει να έχουμε δίπλα μας και ικανοποιεί τις σωματικές και ψυχολογικές ανάγκες της φυλής του. Αυτό που προσφέρουμε στον σκύλο μας, με σκοπό να ανακατευθύνουμε όποια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, θα πρέπει να του δίνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από αυτή της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς.

Έρευνες έχουν δείξει πως η επιθετικότητα δεν γνωρίζει γένος αλλά οι αρσενικοί μη στειρωμένοι σκύλοι, σύμφωνα με έρευνες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκφράσουν επιθετικότητα από τα στειρωμένα. Κανείς όμως δεν θα σου εγγυηθεί πως εάν στειρώσεις τον σκύλο σου κάποια στιγμή δεν θα εκφράσει επιθετικότητα. Κάτι τέτοιο μπορεί και να συμβεί μόνο όταν οι ορμόνες είναι η αιτία. Για ένα σκύλο που η επιθετικότητα σχετίζεται Π.χ με το φόβο και όχι ορμόνες, η στείρωση δεν θα αλλάξει την κατάσταση. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η στείρωση στα θηλυκά σκυλιά σταματά την παραγωγή της Προγεστερόνης, μίας ορμόνης που έχει "ηρεμιστική" επίδραση. Στειρώνοντας λοιπόν ένα θηλυκό, ήδη επιθετικό, σκύλο υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί η επιθετικότητα.

Ένας σκύλος μπορεί να αντιδράσει επιθετικά σε σχέση με τον άνθρωπο σε πολλές περιπτώσεις. Συνήθως όταν νιώθει ότι απειλείται ή αντιμετωπίζει μια μη ευχάριστη κατάσταση.

Όταν πας να του πάρεις τη τροφή
Όταν πας να του πάρεις κάποιο παιχνίδι, κόκαλο ή κάποιο αντικείμενο που έχει κλέψει
Όταν σκύβεις από πάνω του
Κατά τη διάρκεια του κόψιμο των νυχιών
Όταν του πιάνεις ή του τραβάς τα πόδια, τα αυτιά ή την ουρά
Όταν απειλείς τον σκύλο με τεντωμένο δάχτυλο ή εφημερίδα
Όταν τον αγκαλιάζεις σφιχτά ή πλησιάσεις το πρόσωπο σου πολύ κοντά στο δικό του ή πας να τον φιλήσεις
Χτυπάς τον σκύλο ή προσπαθείς να το χτυπήσεις
Προσπαθείς να τον μετακινήσεις την ώρα που κοιμάται

Το παραπάνω κείμενο είναι απλά η περίληψη της ερώτησης "Γιατί ο σκύλος μου είναι επιθετικός;". Θα μπορούσε να γραφτεί ένα ολόκληρο βιβλίο γύρω από το θέμα. Εάν έχεις έναν σκύλο που είναι επιθετικός ή δείχνει σημάδια επιθετικότητας, με το να περιμένεις και να ελπίζεις πως θα μεταμορφωθεί σε ένα μη επιθετικό ζώο από μόνο του, απλά παραμυθιάζεσαι. Συζήτησε το και συμβουλέψου έναν επαγγελματία.
Πηγή: www.livingwithdogs.gr

ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Ο σκύλος όταν ζει στην φύση είναι ζώο που πρέπει να εργαστεί (να ασκηθεί) για να επιβιώσει. Πρέπει να περπατήσει για να βρει τροφή να φάει, να υπερασπιστεί την περιοχή του, να μετακινηθεί όταν αλλάζουν οι εποχές κ.τ.λ. Ασκείται καθημερινά. Ο σκύλος που έχεις στο σπίτι δεν είναι αναγκασμένος να εργαστεί για να κερδίσει την τροφή του, του την προσφέρεις εσύ. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και με την άσκηση.

Δυστυχώς σήμερα η πλειοψηφία των σκύλων ζει σε διαμερίσματα και οι ιδιοκτήτες τους δεν τους παρέχουν την απαραίτητη άσκηση. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως εάν αφήσουν τον σκύλο ελεύθερο στην αυλή του παρέχουν την άσκηση που χρειάζεται. Αυτό δεν είναι άσκηση.

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον σκύλο με το παιδί μας. Εάν δεν του δώσεις κάτι να το κρατήσεις απασχολημένο, θα ψάξει να βρει μόνο του. Η άσκηση του σκύλου σου θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από μια βόλτα για την ανάγκη του. Εκτός από το ότι εκτονώνει την ενέργεια του, η επαφή με το περιβάλλον είναι καλή εξάσκηση για το μυαλό του. Έρχονται σε "επαφή" με άλλα ζώα, ανθρώπους, θορύβους της πόλης, αυτοκίνητα, μηχανάκια κ.τ.λ. Όλα αυτά βοηθούν τη κοινωνικοποίηση του. Ο σκύλος αποκτά αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη.

Η έλλειψη άσκησης επηρεάζει την σωματική και πνευματική υγεία του σκύλου αλλά και την συμπεριφορά του.

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικές ανεπιθύμητες συμπεριφορές που μπορεί να αναπτύξει ο σκύλος που δεν ασκείται. Προσοχή: κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές μπορεί να οφείλονται και σε άλλους λόγους.

Καταστρέφει έπιπλα, παπούτσια κ.τ.λ.
Είναι συνεχώς υπερκινητικός, μέρα – νύχτα.
Είναι ανυπάκουος και πηδάει πάνω σου και στους καλεσμένους σου.
Μπορεί να γίνει επιθετικός.
Μπορεί να δαγκώσει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
Γαβγίζει συνεχώς ή κλαψουρίζει.
Γίνεται παχύσαρκος και αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα.

Η ιστορία του Γερμανικού Ποιμενικού


Max von Stephanitz and Horand von Grafrath
Η ιστορία των Γερμανικών Ποιμενικών ξεκινάει πίσω στα 1899, στην Καρλσρούη, όταν ο αξιωματικός του γερμανικού στρατού Max von Stephaniz, μαζί με μερικούς ακόμη εμπνευσμένους εκτροφείς, ξεκίνησαν τη φυλή που έμελλε να γίνει ο δημοφιλέστερος σκύλος όλων των εποχών σε όλο τον κόσμο. Mέσα από την προσεχτική αναπαραγωγή επιλεγμένων ζώων, ο Max von Stephaniz και η παρέα του προσπάθησαν να φτιάξουν ένα σκύλο έξυπνο, δυνατό, πιστό, υπάκουο, εργατικό, ανθεκτικό, ατρόμητο, ικανό να ανταποκρίνεται σε ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων – από φύλαξη κοπαδιών, ως την προστασία προσώπων αλλά και την απλή συντροφιά. Και όπως έδειξε η ιστορία, τα κατάφεραν.

Το 1905, η φυλή αρχίζει να γίνεται γνωστή σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική ενώ το 1911 αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή φυλή και, από το 1918, ανήκει επίσημα στο AKC (American Kennel Club). Στην Αγγλία ήταν γνωστός ως «Αλσατικός» ενώ μόλις το 1978, μέσα από τις προσπάθειες ιδιοκτητών και εκτροφέων, η ονομασία αυτή εγκαταλείφθηκε και η ονομασία «Γερμανικός Ποιμενικός» έγινε αποδεκτή παγκοσμίως.Μέσα στα χρόνια, η φυλή εξελίχτηκε, όπως οι περισσότερες άλλωστε, και οι Γερμανικοί Ποιμενικοί έγιναν οι «εμπορικότεροι» σκύλοι σε όλο τον κόσμο και ίσως η πλέον αναγνωρίσιμη φυλή. Η εμπορική αυτή ανάπτυξη είχε και τα μειονεκτήματά της καθώς, αρκετοί εκτροφείς ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τη δημιουργία σκύλων αναπαραγωγής, με ακριβά πιστοποιητικά και διακρίσεις από εκθέσεις, δίνοντας περισσότερο βάρος στην εξωτερική εμφάνιση και τη... μόδα και λιγότερο στο χαρακτήρα, που αποτελεί και το βασικό αναγνωρίσιμο στοιχείο ενός Γερμανικού Ποιμενικού.

Το παραπάνω αποτελεί από μόνο του λόγο ν’ αναζητήσει κάποιος έναν έμπειρο και αναγνωρισμένο εκτροφέα, προκειμένου να επιλέξει το δικό του Γερμανικό Ποιμενικό που να ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρ του χαρακτήρα της φυλής.

Μιλώντας για ένα Γερμανικό Ποιμενικό, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά είναι ίσως τα στοιχεία με τα οποία πρέπει πρώτα ν’ ασχοληθεί κάποιος. Κι αυτό επειδή τα δείγματα της συγκεκριμένης φυλής συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά που κάνουν πολλούς ειδικούς να χωρίζουν τις φυλές των σκύλων σε δύο κατηγορίες: τους Γερμανικούς Ποιμενικούς και τους υπόλοιπους σκύλους. Αναμφίβολα, ο εξαιρετικός χαρακτήρας του έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το εύρος δραστηριοτήτων που καλείται να φέρει σε πέρας ένας τέτοιος σκύλος καθώς και με την έμφυτη, υψηλή ευφυϊα του.

Ξεκινώντας από την αρχική εργασία του, τη φύλαξη κοπαδιών, ένας Γερμανικός Ποιμενικός έπρεπε να μπορεί όχι μόνο να καθοδηγήσει το κοπάδι και να συνεργαστεί με το αφεντικό του για το χειρισμό του αλλά και να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να το προφυλάξει από κάθε είδους επίθεση – άλλου ζώου ή ανθρώπου. Έπρεπε να αδιαφορεί για τους κρότους από όπλα και να είναι συνεχώς σε ετοιμότητα στις αντίξοες συνθήκες της υπαίθρου. Εξαιτίας των παραπάνω χαρακτηριστικών του, γρήγορα θεωρήθηκε ως ο ιδανικός «αστυνομικός» σκύλος, δραστηριότητα που τόνωσε περισσότερο την ανάγκη για πειθαρχία, σοβαρότητα, ακρίβεια κινήσεων και τυφλή υπακοή στο χειριστή του. Ένας τόσο αποτελεσματικός σκύλος όμως – και ταυτόχρονα ταυτισμένος με την τάξη και το νόμο – προφανώς αποτελούσε την ιδανική επιλογή για όσους ήθελαν έναν ατρόμητο και «σοβαρό» φύλακα, ο οποίος θα ήταν σε θέση να προστατεύει χώρους και εκτάσεις. Η πλήρης αφοσίωσή του στο αφεντικό του, παράλληλα, τον καθιστούσε ένα μοναδικό σκύλο προστασίας προσώπων. Αν και κάποιοι τον ταυτίζουν με τον απόλυτο σκύλο φύλακα, είναι ο ίδιος σκύλος που εκπαιδεύεται με ευκολία σε ιδανικό οδηγό και σύντροφο τυφλών. Στη δεύτερη περίπτωση είναι πάντα ήρεμος, διακριτικός, πρόθυμος να διευκολύνει τη ζωή του αφεντικού του και να τον προστατέψει ταυτόχρονα.

Παρά την έμφυτη τάση του για σκληρή δουλειά και σε συνδυασμό με την επιθυμία του να ευχαριστεί τους ανθρώπους, ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ένας σκύλος που αγαπά την «οικογενειακή ζωή». Παρόλο που ξεχωρίζει το αφεντικό του – η σχέση τους είναι μια μοναδική σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης – παίρνει όλη την οικογένεια υπό την προστασία του και, εξαιτίας του σοβαρού χαρακτήρα του, αποτελεί μια θαυμάσια επιλογή σκύλου συντροφιάς. Το χαρακτηρίζει μια άμεση και ατρόμητη συμπεριφορά που δε γίνεται ποτέ επιθετική. Έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του χωρίς να γίνεται υπεροπτικός. Πρέπει να δίνει την εικόνα της άνεσης και της φιλικότητας, να είναι πρόθυμος να γνωρίσει ξένους χωρίς να έχει την επιθυμία να τους κάνει αμέσως φίλους του. Η σοβαρότητα, η σταθερότητα του χαρακτήρα, η πίστη, το θάρρος, η εργατικότητα, η αφοσίωση, η έμφυτη τάση του για την προστασία των ανθρώπων και του χώρου του, έχουν κάνει, δικαιολογημένα, το Γερμανικό Ποιμενικό, την επιλογή μιας μεγάλης μερίδας φιλόζωων σε όλο τον κόσμο.

Το να είσαι καλός, ικανός και έξυπνος καμιά φορά αρκεί από μόνο του. Το να είσαι ταυτόχρονα υγιής, δυνατός και όμορφος, ε, αυτό πια παραπάει...
Η πρώτη εντύπωση ενός Γερμανικού Ποιμενικού πρέπει να είναι αυτή ενός ζώου δυνατού, μυώδους, γεμάτου ζωντάνια και πάντα σε ετοιμότητα. Είναι ένας σκύλος με αρμονικές αναλογίες, περισσότερο μακρύς παρά ψηλός, με έντονες καμπύλες παρά γωνίες. Δείχνει στιβαρός, ήρεμος και σίγουρος για τον εαυτό του αλλά ταυτόχρονα ευκίνητος και έτοιμος πάντα για δράση. Είναι από τα σκυλιά που πρέπει να διακρίνεται εύκολα το φύλο τους, με έντονη την αίσθηση του ανδρισμού ή της θηλυκότητας αντίστοιχα.

Αν μπορείς και αν είναι αυτός ο σκύλος που θέλεις, ναι. Είναι κατάλληλος για συντροφιά, οικογένεια, παιδιά, φύλαξη και για όλα μαζί ταυτόχρονα. Επειδή όμως πάντα υπάρχει και ένα αλλά... απαιτεί αρκετό χρόνο για ενασχόληση μαζί του, έχει ανάγκη από αρκετή, καθημερινή άσκηση και θεωρεί απαραίτητη τη... συντροφιά σας. Δεν είναι σκύλος για να τον αφήσετε μόνο του και να τον ξεχάσετε... Γίνεται εύκολα και σχεδόν αμέσως μέλος της οικογένειας και μάλιστα, από τα πιο πρόθυμα και δραστήρια. Όπως όλα τα κυριαρχικά σκυλιά, χρειάζεται προσοχή στην ανατροφή του, για να μη μετατραπεί από ιδανικός σύντροφος στο... φόβητρο της γειτονιάς και τον «κακό» του πάρκου. Γι’ αυτό απαιτείται πολύ καλή κοινωνικοποίηση και μακριά από «ξερόλες» που θεωρούν πως καλός φύλακας είναι ο άγριος φύλακας. Αντίθετα, καλός φύλακας Γερμανικός Ποιμενικός είναι ο ήρεμος, φιλικός, σωστά κοινωνικοποιημένος και εκπαιδευμένος σκύλος.

Ως μειονεκτήματα μπορεί κάποιος να θεωρήσει τον όγκο, το βάρος και το γεγονός πως είναι περισσότερο κατάλληλος για έμπειρα αφεντικά ή για αφεντικά που προτίθενται να διαθέσουν χρόνο για να ασχοληθούν με το σκύλο τους. Αν παρόλα αυτά είναι ο πρώτος σας, προτιμήστε θηλυκό. Η μαθησιακή τους ικανότητα θεωρείται κορυφαία και αποτελούν τη... χαρά του εκπαιδευτή (που ξέρει τη δουλειά του).

B.A.R.F .ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

• B.A.R.F. (BIOLOGICALLY APPROPRIATE RAW FOOD) Η barf είναι μια μέθοδος διατροφής που σχεδίασε ο Αυστραλός κτηνίατρος Ian Billinghurst. Η διατροφή αυτή μιμείτε τη διατροφή του σκύλου αν αυτός ζούσε ελεύθερος στη φύση, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για σαρκοφάγο ζώο. Στη barf τα πάντα δίνονται ωμά και στόχος είναι το σκυλί να τρώει απ’ όλα όχι σε ένα γεύμα, αλλά σε διάστημα περίπου 2-4 εβδομάδων.

1. Κρέας
2. Κόκαλα
3. Εντόσθια
4. Λαχανικά & φρούτα (στη φύση ο σκύλος θα έτρωγε τα φρούτα και τα λαχανικά τρώγοντας το στομάχι του θηράματος του, δηλ επεξεργασμένα. Προκειμένου να το μιμηθούμε αυτό, και μια και το πεπτικό σύστημα των σαρκοφάγων δεν έχει τη δυνατότητα να διασπάσει τη κυτταρίνη όπως αυτό των χορτοφάγων, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πολτοποιούνται.)
5. Αβγά
6. Ψάρια
• Για τη σωστή διατροφή του σκύλου και την απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών, πρέπει να τηρούνται κάποιες αναλογίες σε ότι αφορά κρέας-κόκαλα (και κατ' επέκταση φώσφορο-ασβέστιο). Αν για παράδειγμα δίνουμε πολύ κρέας και λίγα κόκαλα (που πάει να πει πολύ φώσφορο και λίγο ασβέστιο) ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο. Η ποσότητα τροφής που προσφέρουμε στο σκύλο είναι ποσοστό του σωματικού βάρους του και εξαρτάται από την ηλικία του και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Για παράδειγμα ένα ενήλικο σκυλί καταναλώνει τροφή που αντιστοιχεί στο 3% του σωματικού του βάρους ενώ για ένα κουτάβι η τιμή αυτή είναι 4-10%. Για ένα δραστήριο σκυλί το 3% επίσης δεν αρκεί.

Οι "κίνδυνοι":
• Ο σκύλος δεν κινδυνεύει να πνιγεί τρώγοντας ωμά κόκαλα σε αντίθεση με τα μαγειρεμένα. Καλό είναι ωστόσο να τεμαχίζουμε το κρέας έτσι ώστε τα κόκαλα να είναι καλυμμένα με κρέας, όπως και να επιβλέπουμε το σκυλί την ώρα που τρώει.
• Το πεπτικό σύστημα του σκύλου είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να απομακρύνει τα βακτήρια πριν αυτά καταφέρουνε να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν πρόβλημα. - Βακτήρια όπως η σαλμονέλα έχουνε βρεθεί σε περιττώματα σκύλου, ο ίδιος σκύλος ωστόσο όταν εξετάστηκε ήτανε υγιέστατος. Το κοντό πεπτικό σύστημα φρόντισε να απομακρυνθεί το μικρόβιο πριν προλάβει να δημιουργήσει πρόβλημα στο ζώο.
 - Επικίνδυνο ωστόσο για το σκύλο είναι το χοιρινό κρέας αν αυτό δεν καταψυχθεί κατάλληλα. Κι αυτό λόγω του ιού αουτζέσκι που είναι θανατηφόρος για τα σκυλιά. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να "σκοτωθεί" είναι με κατάψυξη τουλάχιστον στους -18 για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.
- Σε ό,τι αφορά το μοσχαρίσιο κρέας, το Neospora caninum είναι ένα παράσιτο που
προσβάλει τις αγελάδες και τα μοσχαράκια τους (μέσω του πλακούντα). Το παράσιτο αυτό είναι επίσης θανατηφόρο για το σκύλο. Το μασχαρίσιο κρέας που είναι μολυσμένο αναγνωρίζεται εύκολα λόγω χαρακτηριστικών κυστων, ενώ ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι επικίνδυνος μια και οι κύστες αυτές εξαφανίζονται και δε γνωρίζουμε αν το κρέας είναι μολυσμένο. Το Neospora caninum "σκοτώνεται" αν το κρέας καταψυχθεί για 24 ώρες.

Τα ωφέλη:
• Μικρότερη παραγωγή κοπράνων. Είναι σφιχτά, καλοσχηματισμένα, και δε μυρίζουν. Τα κόπρανα του σκύλου μας αποτελούν πάντα ένδειξη για την ποιότητα της διατροφής του και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
• Ο σκύλος χωνεύει γρηγορότερα.
• Το τρίχωμα είναι απαλό και γυαλίζει.
 • Το σκυλί δε μυρίζει. Ούτε το δέρμα του ούτε και η αναπνοή του.
 • Τα δόντια παραμένουν υγιή, χωρίς πέτρα κλπ.
• Ο σκύλος εμφανίζει λιγότερες εως καθόλου αλλεργίες.
• Τα σκυλιά που είναι επηρρεπή σε παθήσεις των νεφρών (όπως τα shar pei) μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τη φυσική πρωτεϊνη του καθαρού κρέατος από την τεχνητή πρωτεϊνη των σκυλοτροφών του εμπορίου.
• Πολλά σκυλιά έχουνε φανερή βελτίωση της κακής ενεργητικότητας, μιας "τσίτας¨στην οποία βρίσκονται και για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλές φορές ευθύνεται η τεχνητή πρωτεϊνη των σκυλοτροφών του εμπορίου. Το να τρέφεται ένας σκύλος με barf στοιχίζει το ίδιο, αν όχι λιγότερο, με μια πολύ καλής ποιότητας κροκέτα.Στόχος είναι να τρώει απ’ όλα όχι σε ένα γεύμα, αλλά σε διάστημα περίπου 4 εβδομάδων.
1. Κρέας
2. Κόκαλα
3. Εντόσθια
4. Λαχανικά & φρούτα
5. Αβγά
6. Ψάρια Δεν αναμιγνύω διαφορετικά είδη στο ίδιο γεύμα για
καλύτερη πέψη και για να μην
επιβαρύνω το πάγκρεας. Στο ίδιο γεύμα μπορώ να αναμιγνύω:
• κρέας με τροφές επίσης πλούσιες σε πρωτεΐνες (όπως αβγά, κεφίρ, γιαούρτι)
• κρέας με λαχανικά
• λαχανικά με δημητριακά. Τα φρούτα τα δίνω πάντα μόνα τους (και τουλάχιστον 20 λεπτά πριν ή μετά από γεύμα), εκτός από μήλα που μπορούν να συνδυαστούν με δημητριακά.
Κοτόπουλο: Αγοράζω ολόκληρα κοτόπουλα και τα τεμαχίζω, ή δίνω ισοδύναμα (ώστε να φάει τελικά ένα ολόκληρο κοτόπουλο) από τα παρακάτω:
• Πλατάρια (λαιμοί και πλάτη)
 • Φτερούγες
 • Στήθος
• Μπούτι Μοσχάρι:
• Μάγουλο
• Στήθος
• Λάπα
• Κομμάτια για τας κεμπάπ Εντόσθια: ΟΧΙ αρνίσια. 1-2 φορές την εβδομάδα. Αν δεν τα τρώει, τα δίνω μαζί με λαχανικά.
• Συκώτι (μοσχάρι/κοτόπουλο)
• Καρδιά. Η καρδιά δε θεωρείται εντόσθιο Είναι μυς αλλά την δίνουμε μαζί με εντόσθια.
 • Πατσάς μοσχαρίσιος ακαθάριστος (πράσινος).

 Ψάρια: 1-2 φορές την εβδομάδα. Με τα λέπια, τα πτερύγια, τα κεφάλια και τα εντόσθια. Λιπαρά ψάρια (πλούσια σε ωμέγα 3) είναι:
• Ρέγγα
• Κολιός
• Σολωμός
• Πέστροφα
• Σαρδέλα
• Ξιφίας
• Κέφαλος
 • Καλαμάρι
• Γαρίδες
• Τόνος
• Μπακαλιάρος
• Σκουμπρί
• Αντσούγια Λαχανικά: Βοηθούν στη δυσκοιλιότητα.
 Πολτοποιημένα στο multi, τα βάζω σε παγοθήκες και τα καταψύχω. Δίνουμε άφοβα:
• Μαρούλι - υψηλή θρεπτική αξία
• Ice Berg- δεν έχει θρεπτική αξία αλλά το δίνουμε άφοβα
• Σγουρή σαλάτα
• Λαχανάκια (πχ λαχανάκια Βρυξελών)
• Κινέζικο Λάχανο (Bok Choy)
 • Ραδίκια
• Τομάτες (χωρίς τα φύλλα και τα κοτσάνια)
• Καρότα - με μέτρο καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
• Σέλινο - δεν έχει σπουδαία θρεπτική αξία, αλλά είναι καλό διουρητικό
• Μαϊντανό
• Βλαστάρια Alfalfa (ήμερο τριφύλλι)
• Πιπεριές "στρόγγυλες" – κόκκινες, πράσινες, κίτρινες
• Κολοκυθάκια
• Κολοκύθα φρέσκη (not the canned pie filling)
• Παντζάρια
• Γλυκοπατάτες
• Σπαράγγια
• Ραδίκια
 • Σπόροι μουστάρδας Δίνουμε αλλά με επιφύλαξη και μέτρο:
• Σκόρδο - σε μικρές ποσότητες είναι πολύ ωφέλιμο. Θεωρείτε μάλιστα φυσικό αντιβιοτικό. Σε μεγάλη ποσότητα ωστόσο προκαλεί αναιμία και στομαχικές διαταραχές.
 • Σπανάκι, Ελβετικό chard (είδος τεύτλου) – σε μικρές ποσότητες δε δημιουργούν πρόβλημα. Παρόλο που δεν είναι τοξικά έχουν υψηλή περιέκτικότητα σε οξαλικό οξύ με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, γι’ αυτό καλό θα είναι να τα δίνουμε μεν αλλά όχι συχνά και με μέτρο.
• Λάχανο, Μπρόκολο, Κουνουπίδι – μπορούμε να τα δίνουμε αλλά σε μικρές ποσότητες μια και οι μεγάλη κατανάλωση μπορεί να επιβαρύνει το θυρεοειδή. Ακόμη προκαλούν αέρια.
 • Πατάτες
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Αν το σκυλί μας έχει διαβήτη, αρθριτικά, δυσπλασίες και έχει ή είχε καρκίνο, καλύτερα να αποφεύγουμε τα underground λαχανικά καθώς αυτά μετατρέπονται σε άμυλο/ζάχαρη τα οποία επιδεινώνουν τα αρθριτικά ενώ τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται από τα σάκχαρα. Δε δίνουμε ποτέ!!!
• Κρεμμύδι - Περιέχει ουσίες που, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Τα κρεμμύδια είναι τοξικά για τους σκύλους και ιδιαίτερα βλαβερά για το συκώτι τους. Πρόκειται για μια σπάνια μορφή αιμολυτικής αναιμίας (Heinz-body) που
μπορεί να πάθουν οι σκύλοι τρώγοντας κρεμμύδι ή άλλα είδη της ίδιας οικογενείας -ανεξάρτητα αν το προϊόν είναι ωμό, βρασμένο ή αφυδατωμένο. Και επειδή είναι σπάνια ασθένεια είναι πιθανό να γίνει λανθασμένη διάγνωση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο. Το αιμολυτικό επεισόδιο συνήθως εμφανίζεται με καθυστέρηση, πέντε περίπου μέρες μετά την κατάποση. Η τοξικότητα εξαρτάται από τη δόση. Έτσι όσο μεγαλύτερο το ζώο, τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα που χρειάζεται για να προκαλέσει τοξικότητα. Η καθημερινή λήψη κρεμμυδιού από το σκύλο μπορεί να έχει ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΙΚΟ αποτέλεσμα, ενώ μια μόνο λήψη δίνει χρόνο στο μυελό των οστών να ανανεώσει τα πρόωρα κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια πριν από μια επόμενη έκθεση στο κρεμμύδι.
• Πράσο - καλύτερα να το αποφεύγουμε μια και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι
• Μελιτζάνα - προκαλεί στομαχικές διαταραχές, σιελόρροια, λήθαργο, κατάρρευση της καρδιάς.
• Τα πράσινα μέρη της ντομάτας (φύλλα και κοτσάνια).
• Τα πράσινα μέρη της πατάτας (φύλλα και κοτσάνια).
 • Φύλλα ρεβεντιού.
• Αγγούρι
• Μπάμιες
• Μπιζέλια
 • Γλιστρίδα
• Ρόκα
• Αντίδια
 • Αγκινάρες Φρούτα: Καταναλώνονται ωμά, χωρίς κουκούτσια, αποφλοιωμένα και πολτοποιημένα στο multi, τα βάζω σε παγοθήκες και τα καταψύχω. Ποτέ σε συνδυασμό με άλλο γεύμα αλλά τουλάχιστον 20 λεπτά πριν ή μετά.
Δίνουμε άφοβα:
• Μήλα
• Πορτοκάλια
• Μπανάνες

Δε δίνουμε ποτέ!!!
 • Σταφύλια/σταφίδες - σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα, εμετούς, διάρροιες, και κατάρρευση των νεφρών που εκδηλώνεται μόλις 24 ώρες μετά την κατανάλωση τους! • Αβοκάντο.
• Κουκούτσια φρούτων – είναι τοξικά και μπορεί να προκαλέσουν εμετούς, διάρροιες, ζαλάδες μέχρι και το θάνατο! Τα κουκούτσια του μήλου για παράδειγμα, περιέχουν (σε μικρή ποσότητα) υδροκυάνιο.
 • Αχλάδια
 • Γκρέιπφρουτ
• Λεμόνια
• Ροδάκινα
• Βερίκοκα
 • Ακτινίδια
 • Φράουλες
• Κυδώνια
 • Πεπόνι

ΔΙΑΦΟΡΑ Ένζυμα Βοηθούν στην πέψη και εφοδιάζουν τον οργανισμό με τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να αξιοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Συμπληρώματα σε ένζυμα τα πασπαλίζουμε πάνω στην τροφή μόλις τη σερβίρουμε. Φυσικά ένζυμα περιέχουν τα παρακάτω:
 • Πατσάς: Μοσχαρίσιος ακαθάριστος
. • Λαχανικά και χόρτα: Καρότα, Λάχανο, Μαρούλι, Παντζάρια, Σέλινο, Σκόρδο, Σπαράγγια, Σπανάκι, Μπρόκολο, Κουνουπίδι, Αγκινάρες, Γλιστρίδα, Μπάμιες.
• Λιπαρές τροφές: Λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης, σησαμέλαιο και επίσης τα μη υδρογονωμένα βούτυρα σπόρων και ξηρών καρπών (ταχίνι, φυστικοβούτυρο χωρίς αλάτι κ.α.).
 • Ξηροί καρποί και σπόροι: αμύγδαλα, ηλιόσποροι, καρύδια, κάσιους, κολοκυθόσπο
ροι, λιναρόσποροι, σουσάμι. Ωφελούν όταν είναι ανάλατοι, άψητοι και δεν έχουν οξειδωθεί (πολυκαιρισμένοι, με επίγευση ταγκίλας).
 • Φρούτα: Μήλα, Μπανάνες, Πορτοκάλια, Ακτινίδια, Αχλάδια, Βατόμουρα (ειδικά τα μπλε), Βερίκοκα, Γκρέιπφρουτ, Κεράσια, Κουμκουάτ, Κυδώνια, Λεμόνια (ειδικά τα πράσινα), Παπάγια, Πεπόνια, Ροδάκινα, Φράουλες.
 • Διάφορα: γιαούρτι παραδοσιακό, κεφίρ, μέλι ανεπεξέργαστο, μηλόξιδο, ξινόγαλα, σόγια και προϊόντα της, φασόλια, φαιοφύκη (kelp), ψάρια και θαλασσινά. Προβιοτικά Διατηρούν ισορροπημένη τη χλωρίδα του εντέρου. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και θωρακίζουν τον οργανισμό βοηθώντας τον να καταπολεμά τα βακτήρια και τους μύκητες. Βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα δίνονται καθημερινά ενδιάμεσα στα γεύματα.
• Κεφίρ
• Γιαούρτι παραδοσιακό με πέτσα (κατά προτίμηση κατσικίσιο). Ωμέγα3 Προσθέτω στο φαγητό (κρέατα και λαχανικά) εκτός από όταν δίνω ψάρι.
 • Λάδι 1κ.σ. / 15kg βάρους (λινέλαιο, σολομέλαιο, σησαμέλαιο)
• Λιναρόσπορος
 • Φαιοφύκη (kelp). Με μέτρο σε σκυλιά που έχουνε πρόβλημα με το θυροειδή καθώς περιέχει ιώδιο. Αβγά 1-2 την εβδομάδα, ωμά με το τσόφλι. Cottage cheese Μηλόξυδο
Βιολογικό μη παστεριωμένο με μάνα. 1 κουταλάκι του γλυκού στο νερό/φαγητό του κάθε μέρα. Μαγιά μπύρας Σε αφυδατωμένη μη ζυμώσιμη μορφή. Κυκλοφορεί σε χάπια, σκόνη και νιφάδες. Επίσης, κυκλοφορεί ένας τύπος ζωντανής μαγιάς σε υγρή μορφή και σε μίγμα με χυμούς (γκρέιπφρουτ), βασιλικό πολτό ή άλλα συστατικά. Η υγρή μορφή έχει σπουδαία εφαρμογή σε γαστρίτιδες, μειώνοντας την διάρκεια της θεραπείας κατά πολύ. Βιταμίνη C Ιδιαίτερα σε περιόδους στρες.
Εσπεριδοειδή φρούτα και χυμοί, μπρόκολα, σκουροπράσινα πυκνόφυλλα λαχανικά, κόκκινες πιπεριές, φράουλες, ακτινίδια αποτελούν καλές πηγές λήψης Βιταμίνης C. Διαιτητικές Πηγές. Βιταμίνη Ε Διαιτητικές Πηγές.

 TIPS & TRICKS
Ενδοαντιπαρασιτικά:
• Σκόρδο: καθαρισμένο και ψιλοκομμένο 1-2 σκελίδες την εβδομάδα (ανά 20 κιλά).
 • Ινδική καρύδα

Εξωπαρασιτικά:
• Μηλόξυδο: 1 κουταλάκι του γλυκού στο νερό/φαγητό κάθε μέρα. Δυσκοιλιότητα:
• Κολοκύθι σε κονσέρβα.
 • Ελαττώνω τα λαχανικά.
 • Προσθέτω συκώτι στο φαγητό του. Εντερικά (διάρροια/εμετός):
 • Πορτοκαλιά κολοκύθα

• Χαμομήλι
 • Γιαούρτι
• Άργιλος
• Μέλι
• Natural Applesauce Αν παίρνει αντιβίωση: • Προβιοτικά • Βιταμίνη C • Βιταμίνη Ε Στο ταξίδι: • Κονσέρβα σκουμπρί, τόνο, σολομό, σαρδέλα (σε λάδι). • Cottage Cheese • Natural Applesauce • Μεγάλα κόκαλα για μασούλημα (recreational bones).

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΓΕΝΕΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΕΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΥ


ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ

 SchH1, SchH2, SchH3:      Επίπεδο εκπαίδευσης ενός σκύλου εργασίας. Η εξέταση περιλαμβάνει 3 τομείς, την ιχνηλασία, την υπακοή και την προστασία. Κάθε τομέας βαθμολογείται με άριστα το «100». Ο χαρακτηρισμός της βαθμίδας SchH ως «1», «2» ή «3» είναι με αύξουσα σειρά δηλαδή το SchH3 είναι η δυσκολότερη από όλες τις βαθμίδες. Το SchH είναι χαρακτηριστικό της εκπαιδευσιμότητας ενός σκύλου, χαρακτηριστικό που είναι κληρονομικό και αφορά στους απογόνους του σκύλου.

VA:                                          Vörzuglich Auslesse - «Εξαίρετη Επιλογή». Είναι ο κορυφαίος τίτλος που δίδεται σε γερμανικό ποιμενικό σε έκθεση μορφολογίας. Αυτός ο τίτλος δίδεται σε σκυλιά κατά την συμμετοχή τους σε Διεθνείς Εκθέσεις Μορφολογίας της φυλής. Η έκθεση αυτή, όταν διεξάγεται στην Γερμανία, την χώρα καταγωγής του γερμανικού ποιμενικού, έχει διαστάσεις Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και επισκιάζει ακόμα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Διεθνούς Κυνολογικης Ομοσπονδίας (FCI) όσον αφορά στην ποιότητα των συμμετεχόντων σκύλων. Οι τίτλοι VA που απονέμονται κάθε χρόνο είναι περίπου 10 στον αριθμό κατά αύξουσα σειρά (VA1, VA2, κλπ). Ο κάτοχος του VA1 είναι και ο καλύτερος σκύλος της χρονιάς και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

V:                                             Vörzuglich - «Εξαίρετος». Χαρακτηρισμός που δίδεται σε ένα σκύλο κατά την συμμετοχή του σε έκθεση μορφολογίας. Ακολουθεί ένας αριθμός που περιγράφει την κατάταξη του σκύλου σε σχέση με τους υπόλοιπους εξαίρετους της φυλής του και της κατηγορίας του. Γενικά, αφορά σε σκύλους ηλικίας 24 μηνών και άνω.

SG:                                          Sehr Gut - «Πολύ Καλός». Χαρακτηρισμός που δίδεται σε ένα σκύλο κατά την συμμετοχή του σε έκθεση μορφολογίας. Ακολουθεί ένας αριθμός που περιγράφει την κατάταξη του σκύλου σε σχέση με τους υπόλοιπους της φυλής και της κατηγορίας του. Γενικά, αφορά σε σκύλους ηλικίας 12 μηνών και άνω. Σύμφωνα με τα Γερμανικά δεδομένα, ο καλύτερος χαρακτηρισμός που μπορεί να πάρει ένας σκύλος ηλικίας από 12-24 μηνών είναι το «Πολύ Καλός» καθώς ο σκύλος θεωρείται ακόμα υπό εξέλιξη όσον αφορά στη μορφολογία αλλά και στην εργασία.

Kkl:                                         Körkklasse – Πιστοποιητικό ικανότητας αναπαραγωγής. Η κλάση 1 περιλαμβάνει σκυλιά που περιγράφονται ως «συνιστώμενα προς αναπαραγωγή», η κλάση 2 περιλαμβάνει σκυλιά «κατάλληλα προς αναπαραγωγή».

BSZS:                                      Bundessiegerzuchtschau – Διεθνής Έκθεση Εκτροφής στη Γερμανία (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα)

LGZS:                                     Landesgruppenzuchtschau – Εθνική Περιφερειακή Έκθεση Εκτροφής στηΓερμανία. Υπάρχουν 19 περιφερειακοί Όμιλοι γερμανικού ποιμενικού στη Γερμανία οι οποίοι διοργανώνουν ολόκληρο το χρόνο εκθέσεις μορφολογίας, εργασίας, αναπαραγωγής.

a1 – normal                             Χαρακτηρισμός της κατάστασης των πίσω ισχίων που είναι κρίσιμος για τη δυσπλασία των ισχίων η οποία είναι κληρονομική.
a2 – fast normal                     Οι κατηγορίες a1, a2, a3 είναι αποδεκτές (κανονική, αρκετά καλή, αποδεκτή). Από a4 και πάνω ο σκύλος κρίνεται μη ικανός για
a3 – noch zugelassen:             αναπαραγωγή.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΟΙΜΕΝΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΟΙΜΕΝΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ
 
ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ Ο Όμιλος για τους Γερμανικούς Ποιμενικούς σκύλους (συντόμως Κ.Ο.Γ.Π.Ε.) Αναγνωρισμένο Σωματείο, μη κερδοσκοπικό αποτελεί τον Πανελλήνιο ιδρυτικό σωματειακό φορέα για την φυλή αυτή, έχει  δε αναγνωριστεί από τις Ενώσεις  Κ.Ο.Ε. , και W.U.S.V. ( Παγκόσμια  Ένωση Συλλόγων Γερμανικού Ποιμενικού). Ο Κανονισμός Αναπαραγωγής Γερμανικών Ποιμενικών  σκύλων του Κ.Ο.Γ.Π.Ε. αποσκοπεί στην εν γένει προαγωγή της Αναπαραγωγής της φυλής. ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ  ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ με προγραμματισμό και μεθοδικότητα, διέπει δε ρυθμιστικός ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων Αναπαραγωγής. Ο Κανονισμός αποτελεί αναπόσπαστο  μέρος του Καταστατικού του Κ.Ο.Γ.Π.Ε. και είναι δεσμευτικός για όλα τα μέλη του Σωματείου.
 
1.       ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ:
1.1.  Ως εκτροφέας μιας και της αυτής  γέννας  θεωρείται όποιος ήταν ιδιοκτήτης ή μισθωτής του θηλυκού σκύλου κατά την στιγμή του ζευγαρώματος. Η μετάβαση του δικαιώματος αναπαραγωγής είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση πώλησης ενός θηλυκού σκύλου που έχει ήδη ζευγαρώσει με αρσενικό. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να προσκομίζονται στην Υπηρεσία Γενεαλογίου του Κ.Ο.Ε.:
    α) Αποδεικτικό στοιχείο για την μεταβίβαση ιδιοκτησίας και ο πρωτότυπος  Γενεαλογικός Χάρτης.
           β)  Πιστοποιητικό επίβασης 
           γ) Αίτηση για  μεταβίβαση του δικαιώματος αναπαραγωγής ( με συμπλήρωση  ειδικού  εντύπου)  
1.2.        Μίσθωση σκύλου για Αναπαραγωγή : Η μίσθωση και εκμίσθωση ενός θηλυκού σκύλου  με σκοπό την αναπαραγωγή είναι δυνατή.  Ο μισθωτής του θηλυκού σκύλου θεωρείται ως εκτροφέας της γέννας εφόσον  πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις, με την υποβολή των εξής στοιχείων στην Υπηρεσία Γενεαλογίου του  Κ.Ο.Ε.      
α)  Σύμβαση της μισθώσεως ( σε υποδειγματικό σχετικό έντυπο)   
               β)  Αίτηση για προσχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής ( με συμπλήρωση   εντύπου ) 
               γ)   Πιστοποιητικό επίβασης.
1.2.1.         ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΤΗ : Στον μισθωτή εναπόκειται η εκπλήρωση των   υποχρεώσεων που απορρέουν από την σύμβαση μισθώσεως.
1.2.2.         ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΕΚΤΡΟΦΗΣ : Ο εκτροφέας μπορεί να συνάπτει     το πολύ μέχρι πέντε (5) μισθωτικές σχέσεις για αναπαραγωγή ανά ημερολογιακό έτος.
1.2.3.     ΜΙΣΘΩΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΟ:  Σε πρόσωπα κατά των οποίων επιβλήθηκε ο αποκλεισμός από το Ελληνικό Γενεαλόγιο, απαγορεύεται να εκχωρούν με οποιοδήποτε τρόπο το εκτροφικό τους δικαίωμα για ζευγαρωμένο θηλυκό σκύλο σε τρίτους.   Από την στιγμή  της επιβολής του αποκλεισμού σε πρόσωπο αρχίζει άνευ ετέρου και ο αποκλεισμός (δέσμευση ) του θηλυκού ή και του αρσενικού σκύλου που βρίσκεται στην κυριότητα του προσώπου αυτού. Η δημοσίευση αγγελιών στην εφημερίδα του Κ.Ο.Γ.Π.Ε.  με αντικείμενο την προσφορά επίβασης από αρσενικό , ευρισκόμενο στην κυριότητα προσώπου, κατά του οποίου έχει επιβληθεί αποκλεισμός δεν είναι επιτρεπτή. Αρσενικοί σκύλοι που ανήκουν σε τέτοιο πρόσωπο, απαγορεύεται να οδηγούνται ή να ζητούνται για επιβάσεις.
 
1.3     ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:            
 Η ονομασία εκτροφείου παραχωρείται κατόπιν αιτήσεως στην F.C.I. μέσω του Κ.Ο.Ε. και τελεί υπό την προστασία του. Η παραχώρηση αίρεται αυτοδίκαια είτε με τον θάνατο του εκτροφέα , εκτός αν κάποιος από τους κληρονόμους ζητήσει ρητώς τη μεταβίβαση της επωνυμίας σε αυτόν, είτε μετά παρέλευση μιας 30ετίας  από την στιγμή της τελευταίας καταχώρισής της. Οι επωνυμίες εκτροφείων  δεν μπορούν να παραχωρούνται σε τρίτους πριν παρέλθει χρόνος μέχρι μιας 30ετίας από τον θάνατο του εκτροφέα. Κουτάβια που προέρχονται από μισθωτική σχέση εκτροφής, καταχωρούνται με την επωνυμία του εκτροφείου του μισθωτή.    Αν ένας θηλυκός σκύλος ανήκει κατά συνιδιοκτησία σε περισσότερα του ενός πρόσωπα, ως εκτροφέας  λογίζεται αυτός που έχει δηλωθεί στην υπηρεσία Ελληνικού Γενεαλογίου ως δικαιούχος υπογραφής, κατ΄εξουσιοδότηση από τους λοιπούς. Εφόσον ένας από τους συνιδιοκτήτες εκείνους που δεν νομιμοποιούνται να υπογράφουν, επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί ως εκτροφέας, χρησιμοποιώντας το ίδιο όνομα εκτροφείου, με χρήση άλλου θηλυκού σκύλου, πρέπει να λαμβάνει την συναίνεση του δικαιούχου υπογραφής συγκυρίου.
 
2.       ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
2.1. ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ : Αρμόδιος για την παροχή φροντίδας και την άσκηση εποπτικού ελέγχου στις δραστηριότητες Αναπαραγωγής είναι οι Επόπτες Αναπαραγωγής που ορίζονται από τον Κ.Ο.Γ.Π.Ε.
2.2. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : Οι αρμοδιότητες του κάθε Επόπτη Αναπαραγωγής έναντι των εκτροφέων καθορίζονται  από το Δ.Σ. του Κ.Ο.Γ.Π.Ε.
2.3. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:  Ο Επόπτης Αναπαραγωγής του κάθε Τοπικού Παραρτήματος  έχει υποχρέωση να διαφωτίζει και να συμβουλεύει τους εκτροφείς, που είναι μέλη του  Κ.Ο.Γ.Π.Ε.  σε ζητήματα εκτροφής, εκτροφικών δραστηριοτήτων και διοργάνωσης σχετικών με την Αναπαραγωγή  Εκθέσεων. Συνακόλουθα είναι και υποχρεωμένος να παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά τμήματα για Επόπτες Αναπαραγωγής του  Κ.Ο.Γ.Π.Ε.  με στόχο την αδιάλειπτη επιμόρφωση και συνεχή ενημέρωση των γνώσεων του.  Στα καθήκοντά του ανάγεται ιδίως και ή άσκηση της επιμέλειας και οι ενέργειες των διατυπώσεων ελέγχου σε κάθε περίπτωση γέννας, που πραγματοποιείται εντός της  περιοχής που του ορίζεται από τον Κ.Ο.Γ.Π.Ε.   Ο Επόπτης Αναπαραγωγής πρέπει να επιθεωρεί κάθε γέννα με επιτόπια αυτοψία, το αργότερο  10 (δέκα) ημέρες  μετά τον τοκετό και στη συνέχεια με περιοδική επανάληψη συνολικά το λιγότερο τρεις φορές. Σε κάθε αυτοψία ελέγχεται και ο αριθμός της δερματοστιξίας, που φέρει η μητέρα των κουταβιών ή  η  ηλεκτρονική της  ταυτοποίηση (microchip).
           Η διενέργεια των αυτοψιών πρέπει να διευκολύνεται από τον εκτροφέα, εκτείνεται δε και σε  έλεγχο ύπαρξης των κατάλληλων για τους σκύλους βιοτικών συνθηκών.  Όλοι οι Επόπτες Αναπαραγωγής έχουν υποχρέωση να επιτηρούν την αναπαραγωγή της φυλής, σύμφωνα με τον διέπονται  για την Αναπαραγωγή Κανονισμό αυτό.  Υποχρεώνονται να αναγγέλλουν  στο Δ.Σ. του Κ.Ο.Γ.Π.Ε.  κάθε διαπιστούμενη παράβαση του Κανονισμού καθώς και κάθε δραστηριότητα «παράνομης αναπαραγωγής» .
 
3.  ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΚΤΕΣ
 Ο Κ.Ο.Ε.  καθιέρωσε για σκοπούς αναγνωρίσεως την δερματοστιξία (τατουάζ) των κουταβιών. Η δερματοστιξία αποτελεί μια των προϋποθέσεων για την καταχώρησή τους στο Ελληνικό Γενεαλόγιο.  Η δερματοστιξία  πραγματοποιείται το νωρίτερο κατά την 50η  ημέρα της ζωής των κουταβιών. Δερματοστιξίες μετά την συμπλήρωση της 12ης εβδομάδας ζωής είναι επιτρεπτές μόνο με νάρκωση των κουταβιών. Αν ο αριθμός που δόθηκε με την δερματοστιξία, καταστεί μεταγενέστερα δυσανάγνωστος, πρέπει να αναφέρεται αυτό προς την Υπηρεσία Γενεαλογίου του Κ.Ο.Ε. .
 
 
4.                                                                                                                               ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΟΣ  ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ   ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
 
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:
Ακολουθείται η εξής αξιολογική διαφοροποίηση.
 
4.1 «ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΣΚΥΛΟΙ» για αναπαραγωγή. Ως «εγκεκριμένοι σκύλοι» για σκοπούς αναπαραγωγής  χαρακτηρίζονται όλοι οι καταχωρημένοι στο Ελληνικό Γενεαλόγιο του Κ.Ο.Ε. , οι οποίοι κατά την ημερομηνία επίβασης έχουν βαθμίδα εκπαίδευσης κατά τον κανονισμό Εξετάσεων ( ήτοι SchH 1-3 , IPO 1-3, HGH, ή ότι άλλο αναγνωρισμένο ως ισότιμό τους ) , έχουν την σφραγίδα ‘α’ ελεύθερος δυσπλασίας στο Γενεαλογικό τους Χάρτη και επιπρόσθετα έχουν λάβει χαρακτηρισμό τουλάχιστον ΚΑΛΟΣ σε Έκθεση Μορφολογίας ή  για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αυτό αναγκαίο από το Δ.Σ. του Κ.Ο.Γ.Π.Ε. , σκύλοι οι οποίοι   έχουν περάσει την Εθνική Εξέταση Ικανότητος Πρωταθλητή  ( Ε.Ε.Ι.Π.) , έχουν λάβει χαρακτηρισμό τουλάχιστον ΚΑΛΟΣ σε έκθεση Μορφολογίας και έχουν την σφραγίδα ‘α’ ελεύθερος δυσπλασίας ισχίου (HD).  Όταν ξεκινήσει η διαδικασία διάγνωσης στην Ελλάδα, να φέρουν επίσης την σφραγίδα (ED)‘α’= ελεύθερος δυσπλασίας αγκώνων και DNA  στο Γενεαλογικό τους Χάρτη .
                  4.2  «ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΣΚΥΛΟΙ» για αναπαραγωγή . Ως «κατάλληλοι σκύλοι»  για αναπαραγωγή χαρακτηρίζονται εκείνοι οι οποίοι έχουν περάσει την Εξέταση Ικανότητος Αναπαραγωγής (KÖRUNG), με την βαθμίδα  2 (K.kl. 2)
                  4.3  «ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΟΙ ΣΚΥΛΟΙ» Ως «συνιστώμενοι σκύλοι» για αναπαραγωγή χαρακτηρίζονται εκείνοι  οι οποίοι έχουν περάσει την Εξέταση Καταλληλότητος  Αναπαραγωγής (KÖRUNG) με την βαθμίδα 1 (K.kl.1)
4.4  «ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΣΚΥΛΟΙ» για αναπαραγωγή . Ως τέτοιοι χαρακτηρίζονται:
α)  Σκύλοι που δεν απέκτησαν κάποια από τις προϋποθέσεις  4.1. έως 4.3.  
       β) Σκύλοι που κατεγράφησαν στο μητρώο μη αναγνωρισμένων και ημίαιμων του Κ.Ο.Γ.Π.Ε. 
γ)  Σκύλοι που εμφανίζουν κάποιο από τα εξής ελαττώματα:
Σκύλοι με μορφολογικά ελαττώματα ή σκύλοι επιθετικοί  ή νευρικοί.
Σκύλοι μονόρχις ή κρυψόρχις.  
Με παραμορφωτική διάπλαση αυτιών ή ουράς.
Με σωματικές παραμορφώσεις.
Με οδοντικά ελαττώματα, ήτοι: έλλειψη ενός προγομφίου 3 και άλλο ένα οποιοδήποτε δόντι, ή 1 κυνόδοντας, ή 1 προγόμφιος 4, ή 1 γομφίος 1, ή 1 γομφίος 2, ή συνολικώς 3 δόντια και άνω. Η τυχών έλλειψη του γομφίου 3 δεν λαμβάνεται υπόψη. Εξαιρούνται οι σκύλοι στους οποίους αποδεδειγμένα αρχικώς υπήρξε έκφυση ενός ή περισσοτέρων δοντιών και αυτό έχει καταγραφεί στον Γενεαλογικό τους Χάρτη.
Σκύλοι με σημαντικές χρωστικές ατέλειες ( ελαττώματα ) συμπεριλαμβανομένης και της κυανοχρωμίας.
Σκύλοι με γναθικές ανωμαλίες ήτοι, προγναθικοί ή υπογναθικοί άνω των 2 χιλιοστών.
Σκύλοι με απόκλιση ύψους 1 ( ενός ) cm. Αρσενικοί 66cm, Θηλυκοί 61cm.
Θηλυκοί σκύλοι που γέννησαν τρεις φορές με καισαρική τομή.
Σκύλοι που τους έγινε αποκοπή του κτενίτη μυός.
Σκύλοι με αποδεδειγμένα βαριάς μορφής δυσπλασία.
Επίσης οι απόγονοι όλων των αναφερόμενων στον παρόντα όρο (4.4.) σκύλων  δεν μπορούν να καταχωρηθούν στο Ελληνικό Γενεαλόγιο. Η λαμβανόμενη απαγορευτική απόφαση κοινοποιείται στον ιδιοκτήτη του σκύλου με συστημένη επιστολή. Κατά της απόφασης μπορεί να ασκηθεί ένσταση εντός προθεσμίας 14 ημερών από την κοινοποίηση . Για τη γενόμενη ένσταση πρέπει να επανεξεταστεί από 2 (δύο) ακόμη Κριτές της φυλής σε Έκθεση του Κ.Ο.Γ.Π.Ε.
 
5. ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : Στην αναπαραγωγή γίνεται διάκριση μεταξύ των εξής μεθόδων:
Αμιγής αναπαραγωγή = αναπαραγωγή με ζευγάρωμα σκύλων της αυτής φυλής. Οδηγεί εκ φύσεως στην μετάθεση και αξιοποίηση των γενετικών ιδιοτήτων (κληρονομικών χαρακτηριστικών) μέσω οικογενειακής, συγγενικής ή εσωτερικής αναπαραγωγής.
Εσωτερική αναπαραγωγή = αναπαραγωγή στηριζόμενη σε ύπαρξη στενότερων βαθμών συγγενείας εξ΄αίματος, στην οποία ένας πρόγονος εμφανίζεται τουλάχιστον μια φορά επί πλευράς πατρός ή επί πλευράς μητρός.  Η  εσωτερική αναπαραγωγή αποτελεί πάντοτε, ακόμη και μεταξύ αδελφών, συγγενική αναπαραγωγή, ενώ η έννοια της συγγένειας εξ΄ορισμού περιορίζεται στις πέντε (5) πλησιέστερες μόνο σειρές προγόνων, εντός της οποίας και πάλι , διακρίνεται ως εξής:
           α) Πολύ στενή εσωτερική αναπαραγωγή, είναι η αναπαραγωγή με ζευγάρωμα μεταξύ γονέων και τέκνων ή παππούδων και εγγονών ή μεταξύ αδελφών, δηλαδή μεταξύ συγγενών των βαθμών 1ου και 2ου , είτε επί ευθείας γραμμής είτε εκ πλαγίου. Εσωτερική αναπαραγωγή πλησιεστέρα των 2-3  ή 3-2 ακόμη και σε περίπτωση αδελφών, δεν επιτρέπεται.     
           β) Στενή εσωτερική αναπαραγωγή , είναι η αναπαραγωγή με ζευγάρωμα μεταξύ συγγενών των βαθμών 3ου και 3ου   
           γ) Ευρεία εσωτερική αναπαραγωγή είναι η αναπαραγωγή μεταξύ συγγενών των βαθμών 4ου & 5ου     
           δ)  Διακεκομμένη εσωτερική αναπαραγωγή είναι η διοχέτευση, για  μία μόνο φορά, ξένου αίματος σε ήδη παγιωμένη εσωτερική αναπαραγωγή 
           ε) Εξωτερική αναπαραγωγή = αναπαραγωγή με ζευγάρωμα σκύλων της αυτής φυλής, που είναι όμως ξένα συγγενικά μεταξύ τους.
Εν όψει του γεγονότος ότι όλες σχεδόν οι απαντούμενες άκρως  εξευγενισμένες φυλές σκύλων προήλθαν από αναπαραγωγή στενής βάσεως, καταδεικνύεται ως αρκετό να εφαρμόζεται στην αναπαραγωγή η μέθοδος της ευρείας εσωτερικής αναπαραγωγής.  Η μέθοδος αυτή αποσκοπεί σε βελτιώσεις , αναζητώντας την αιματική διασύνδεση με προγονικά ζώα , που υπήρξαν από γενετική άποψη καλοί κληροδότες.  Αν εφαρμόζεται το σύστημα της  «στενής αναπαραγωγής» οφείλει να διοχετεύεται από καιρό σε καιρό στους εκτρεφόμενους απογόνους, αίμα μη συγγενικό για αναζωογόνηση τους με σκοπό την αποφυγή της προδιάθεσης κληρονομικότητας των σημαντικών κληρονομικών ελαττωμάτων.
 
6.  ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 
 Πέρα από τις προϋποθέσεις, που περιελήφθησαν   στο άρθρο 5 ( μέθοδοι αναπαραγωγής) ισχύουν και      τα ακόλουθα.
 
6.1.ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ             
      ΑΡΣΕΝΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ:  Αρσενικοί σκύλοι , που πληρούν τις προϋποθέσεις του κανονισμού τούτου, επιτρέπεται να ζευγαρώνουν με θηλυκούς σκύλους του εσωτερικού μέχρι 60 φορές το έτος και με σκύλους του εξωτερικού έως 30 φορές το έτος. Οι επιβάσεις πρέπει να κατανέμονται αντιστοίχως κατά 50% εντός 1ου και  2ου εξαμήνου και το δυνατό ομοιόμορφα εντός καθενός των μηνών.  Μεταφορές επιβάσεων από θηλυκούς σκύλου του εσωτερικού σε θηλυκούς σκύλους του εξωτερικού ή αντιστρόφως δεν είναι επιτρεπτές. Οι συχνές επιβάσεις εντός μικρού χρονικού διαστήματος πρέπει να αποφεύγονται χάριν επίτευξης καλής φυσιολογικής καταστάσεως και ασφαλούς συλλήψεως. Περισσότερες από μία επιβάσεις με τον ίδιο θηλυκό σκύλο εντός διαστήματος  28 ημερών λογίζονται σαν μία μόνο επίβαση.
 
      Σε περιπτώσεις που παραβιάζονται οι προαναφερόμενοι όροι, επιβάλλονται  ποινές ως εξής:
1.  Επί αποδεδειγμένης παραβιάσεως, επιβάλλεται πρόστιμο  500€ (πεντακόσια ) για την κάθε γενόμενη πλεοναστικός επίβαση.
2.   Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα δημοσιεύονται χωρίς κατονομασία  των παραβατών στην εφημερίδα του Κ.Ο.Γ.Π.Ε. – στήλη «πρόστιμα»- και τα χρηματικά ποσά διατίθενται αντιστοίχως κατά τα 2/3 και κατά το 1/3 υπέρ των εκδηλώσεων  «ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ του  Κ.Ο.Γ.Π.Ε.» και Αγώνες Εργασίας»
3.   Αρμόδιο για την άσκηση του σχετικού εποπτικού ελέγχου  και την τιμωρία των παραβατών είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Ο.Γ.Π.Ε. . Όποιος τιμωρήθηκε , έχει κατά της απόφασης το δικαίωμα ενστάσεως.
Το Δ.Σ.  του Κ.Ο.Γ.Π.Ε. μπορεί να ορίσει Επόπτες Ελέγχου οι οποίοι υποχρεώνονται να αναγγέλλουν κάθε  διαπιστούμενη παράβαση του Κανονισμού στο Δ.Σ. του Κ.Ο.Γ.Π.Ε.
4.    Αν διαπιστωθεί , με ιατρική εξέταση , για κάποιον αρσενικό σκύλο ότι αυτός δεν είναι γόνιμος ( μετά  από δύο συνεχής επιβάσεις με τον ίδιο θηλυκό σκύλο) ο ιδιοκτήτης του θηλυκού σκύλου, μπορεί να ζητήσει επιστροφή ολόκληρης της αμοιβής για την επίβαση. Δεν χρειάζεται ιατρική εξέταση εάν στην συνέχεια υπάρχει δήλωση γέννας  με επίβαση από τον  συγκεκριμένο αρσενικό.  
5.  Απαγορεύεται σε ιδιοκτήτη αρσενικού σκύλου , που χρησιμοποιείται για  επίβαση, να εκδίδει  εν λευκώ πιστοποιητικά επίβασης. Αν ένας αρσενικός ή  ένας θηλυκός σκύλος ανήκει κατά συνιδιοκτησία σε περισσότερα πρόσωπα, αυτά πρέπει να υποδεικνύουν  απέναντι  στο Ελληνικό Γενεαλόγιο  έναν από όλους ως δικαιούχο υπογραφής και κοινό εκπρόσωπο, προσκομίζοντας γραπτή σχετική συμφωνία τους .
 
              ΘΗΛΥΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ :Θηλυκοί σκύλοι , που είναι υγιείς, μπορούν να χρησιμοποιούνται για   αναπαραγωγή σύμφωνα με τον ισχύοντα  Εσωτερικό Κανονισμό του Κ.Ο.Ε. και του Κ.Ο.Γ.Π.Ε.
 
7. ΕΠΙΒΑΣΗ
Ο  κάθε εκτροφέας επιλέγει ελεύθερα τον αρσενικό σκύλο, που θα χρησιμοποιηθεί στην επίβαση. Ομοίως , ο ιδιοκτήτης  του αρσενικού  μπορεί να ορίζει τους θηλυκούς σκύλους με τους οποίους θα ζευγαρώνει ο σκύλος του. Η σωστή ολοκλήρωση της κάθε επίβασης βεβαιώνεται από τον ιδιοκτήτη του αρσενικού σκύλου με την υπογραφή του πιστοποιητικού επίβασης. Παράλληλα γνωστοποιείται το γεγονός με δήλωση γέννας στην υπηρεσία Γενεαλογίου του Κ.Ο.Ε. μέσα σε 30 ημέρες .
Η υποχρέωση του αρσενικού σκύλου λογίζεται ως ολοκληρωμένη, μετά το τέλος της επίβασης, καταβάλλεται τότε και το συμφωνηθέν ποσό της επίβασης. Αν ο θηλυκός σκύλος δεν συνέλαβε, πρέπει να γνωστοποιείται δίχως καθυστέρηση  στον ιδιοκτήτη του αρσενικού.
Αν ο αρσενικός για κάποια αιτία (π.χ. ενδιάμεση πώληση ή θάνατος) δεν είναι πια σε διάθεση, πρέπει να επιστρέφεται το ήμισυ της αμοιβής στον ιδιοκτήτη του θηλυκού σκύλου.
Ο ιδιοκτήτης του αρσενικού, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε σε επιβάσεις με θηλυκούς σκύλους που δεν συνέλαβαν, υποχρεώνεται να αποδώσει ολόκληρο το ποσόν της επίβασης , καθώς επίσης επιστρέφεται το ποσόν της επίβασης στην περίπτωση που εντωμεταξύ επιβληθεί στον αρσενικό σκύλο ποινή αποκλεισμού προσωρινή ή οριστική από το Ελληνικό Γενεαλόγιο.
Ο ιδιοκτήτης του θηλυκού σκύλου υποχρεώνεται να ενημερώνει  τον Κ.Ο.Γ.Π.Ε.  για την γέννα.
7.1. Όσα κουτάβια φέρουν εκ γενετής παραμορφώσεις ή παρουσιάζονται ως μη ικανά να επιζήσουν σε μακροχρόνια προοπτική ή έμειναν πίσω σε ανάπτυξη έναντι των λοιπών αδελφών  της αυτής γέννας , να θανατώνονται ανώδυνα το αργότερο κατά την 11η μέρα υπό συνθήκες νάρκωσης και μόνο από κτηνίατρο. 
7.2.        Το ατροφικό πέμπτο δάκτυλο (λυκόνυχας) του ζώου πρέπει να αποκόπτεται με προσήκοντα τρόπο κατά την πρώτη εβδομάδα ζωής των κουταβιών. Τα κουτάβια ουδέποτε δίδονται πριν από την δερματοστιξία τους. Η παράδοση άλλωστε είναι επιτρεπτή, μόνον εφόσον αυτά είναι υγιή και δεν διαπιστώνεται τυχόν ύπαρξη μεταδοτικών νόσων στο εκτροφείο.
 
8. ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΧΙΑΚΗΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ (HD)
8.1.      ΓΕΝΙΚΑ Η δυσπλασία των κατά ισχύων αρθρώσεως ( συντόμως «HD» ) συνιστά παθολογική παραμορφωτική αλλοίωση των αρθρώσεων ισχίου. Η εικόνα της παθήσεως κλιμακώνεται από ελαφρά μορφή μέχρι την βαρέα μορφή.
8.2.      ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.Ο.Γ.Π.Ε. ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ.
8.2.1. Διαδικασία Εξετάσεων. Η εξακρίβωση των ισχιακών αρθρώσεων γίνεται με ακτινοσκοπική μέθοδο. Η διαδικασία της ακτινοσκόπησης έχει την εξής ροή
α) Οι ακτινοσκοπήσεις μπορούν να γίνουν κατά γενική αρχή , μόνο μία φορά
β) Το ελάχιστο όριο της ηλικίας των σκύλων για να υποβληθούν στις εξετάσεις είναι  οι  12 μήνες διότι τότε μόνο, με την  ολοκλήρωση του  σκελετού,  μπορεί να γίνει σωστή διάγνωση.
γ) Οι επιλαμβανόμενοι, συμβεβλημένοι κτηνίατροι εγγυώνται απέναντι στον Κ.Ο.Γ.Π.Ε. την ταυτότητα του προς εξέταση σκύλου, ελέγχοντας  προσωπικά τον αριθμό δερματοστιξίας τούτου σε σύγκριση με τον προκύπτοντα από τον Γενεαλογικό Χάρτη
δ) Στις περιπτώσεις , που δεν χορηγήθηκε η ένδειξη ‘α’ ο ιδιοκτήτης του σκύλου μπορεί να τον υποβάλλει σε ‘δεύτερη εξέταση’ . Η επιθυμία για την εξέταση αυτή πρέπει να αναγγέλλεται προς τον Κ.Ο.Γ.Π.Ε. εντός προθεσμίας 6 μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης για την μη χορήγηση σφραγίδας ‘α’ , ενώ η διάγνωση πρέπει να ενεργηθεί μόνο από την κεντρική υπηρεσία αξιολόγησης του S.V. . Η λαμβανόμενη μετά την επαναληπτική εξέταση απόφαση είναι οριστική.
8.2.2.  ΛΟΙΠΟΙ ΔΙΕΠΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΡΟΙ
α) Για την αξιολόγηση «ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» και «ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ» είναι προϋπόθεση η σφραγίδα ‘α’
β)  Για να λάβει μέρος ένας σκύλος στην  Ε. Κ Α. αποτελεί προϋπόθεση η σφραγίδα ‘α’
γ) Απαγορεύονται οι διορθωτικές επεμβάσεις σε σκύλο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην αναπαραγωγή, οι οποίες συνεπάγονται την κίνηση της διαδικασίας πειθαρχικής  διώξεως
 
9. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ  ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Σε αυτές εντάσσονται  Αγώνες Εργασίας, Εκθέσεις Μορφολογίας και Εξετάσεις Καταλληλότητος Αναπαραγωγής ( KÖRUNG / Ε.Κ.Α. ) Οι σχετικές λεπτομέρειες ρυθμίζονται αυτοτελώς στον Εσωτερικό Κανονισμό του Κ.Ο.Γ.Π.Ε.
 
9.1.   ΒΙΒΛΙΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΟΣ  ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  (Ε.Κ.Α. / KÖRUNG  )
Με την ακολουθούμενη Ε.Κ.Α. (KÖRUNG) της φυλής, γίνεται στο πλαίσιο της αναπαραγωγής μια επιλογή των σκύλων εκείνων , οι οποίοι από απόψεως χαρακτήρα, επιδόσεων και  ανατομοφυσιολογικής  τους διαπλάσεως , κρίνονται ως εξαιρετικά κατάλληλοι για την διατήρηση και προαγωγή της φυλής και ικανότητός τους για εργασία.
Το βιβλίο Ε.Κ.Α. (KÖRUNG) μαζί με το Μητρώο Φυλής και τα αποτελέσματα από Αγώνες και Εξετάσεις  Εργασίας και Μορφολογίας αποτελεί τον σύμβουλο, με στόχο την ιδανική αναπαραγωγή.
9.2.    ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΑΓΩΝΩΝ  ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ   ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Περιλαμβάνει εκείνους από τους καταχωρημένους στα μητρώα του Κ.Ο.Γ.Π.Ε. σκύλους, οι οποίοι έχουν λάβει μέρος σε κάποια από τους αναγνωρισμένους από τον Κ.Ο.Γ.Π.Ε. Αγώνες και Εξετάσεις   Εργασίας . Το αρχείο επιδόσεων ( Α.Ε.) καταγράφει πέραν των περιλαμβανομένων ήδη στα μητρώα του Κ.Ο.Γ.Π.Ε. στοιχείων , όπως όνομα σκύλου, αριθμό Γενεαλογίου, διακρίσεις εργασίας και συνολική βαθμολογία τούτου και την αναλυτική βαθμολογία που έλαβε αυτός στα διάφορα μέρη των εξετάσεων.
9.3.    ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ
Περιλαμβάνει εκείνους από τους καταχωρημένους στο Ελληνικό Γενεαλόγιο του Κ.Ο.Ε. Γερμανικούς Ποιμενικούς σκύλους οι οποίοι έχουν λάβει μέρος σε κάποια από τις αναγνωρισμένες από πλευράς του Κ.Ο.Γ.Π.Ε. Εκθέσεις Μορφολογίας . Καταγράφει , πέρα από το σύμφωνα με το Ελληνικό Γενεαλόγιο όνομα του σκύλου , και τις αξιολογήσεις που έλαβε αυτός κατά τη συμμετοχή του σε Εκθέσεις Μορφολογίας.
 9.4.  ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ
Το αρχείο αυτό περιλαμβάνει τους σκύλους των οποίων οι απόγονοι δεν μπορούν να καταχωρηθούν στο Ελληνικό Γενεαλόγιο και πληροφορεί για τα ονόματα των σκύλων και για τους λόγους που επιβλήθηκε ο αποκλεισμός. Τούτο δημοσιεύεται και στην εφημερίδα του Κ.Ο.Γ.Π.Ε.
9.5.   ΜΗΤΡΩΟ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΑΙΜΩΝ.
Στο μητρώο αυτό , καταγράφονται σκύλοι μη αναγνωρισμένοι και ημίαιμοι οι οποίοι έχουν λάβει μέρος σε Αγώνες / Εξετάσεις  Εργασίας του Κ.Ο.Γ.Π.Ε.
9.6.        ΒΙΒΛΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ .
Περιλαμβάνει τους σκύλους οι οποίοι μετά από ατύχημα έχουν σωματική παραμόρφωση,  ελλιπή οδοντοστοιχία κ.λ.π.  Για την εγγραφή  σκύλου στο Βιβλίο Ατυχημάτων απαιτείται  έγγραφη αίτηση του ιδιοκτήτη του σκύλου προς το Δ.Σ. του Κ.Ο.Γ.Π.Ε.   η οποία πρέπει να συνοδεύεται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά υπογεγραμμένα από κτηνίατρο. Το Δ.Σ. του Κ.Ο.Γ.Π.Ε. έχει την δυνατότητα να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά και να γίνει έλεγχος  του σκύλου προκειμένου να  ληφθεί απόφαση εγγραφής  στο Βιβλίο Ατυχημάτων. Με   έγκριση του Δ.Σ. του Κ.Ο.Γ.Π.Ε.,  δίδεται βεβαίωση  προς τον ιδιοκτήτη ,  ο σκύλος  εγγράφεται  στο Βιβλίο Ατυχημάτων  και  παραμένει ως «Εγκεκριμένος Σκύλος» για αναπαραγωγή.
 
 
Για τα Μητρώα Φυλής οι ιδιοκτήτες πρέπει να ενημερώνουν τον Κ.Ο.Γ.Π.Ε. για την καταγραφή των  σκύλων , των διακρίσεων και των τίτλων τους .

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Δεν υπάρχει πιο πολυσυζητημένο θέμα σήμερα από αυτό της κυριαρχίας στους σκύλους. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά και τι είναι μύθος. Θα γνωρίζετε σίγουρα φίλους, εκπαιδευτές, κτηνιάτρους(;) να διαφωνούν για το αν τελικά ο σκύλος μας πραγματοποιεί κάποιες συμπεριφορές επειδή δείχνει κυριαρχία ή απλά επειδή είναι σκύλος.


Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να μπούμε στο μυαλό του σκύλου μας και να καταλάβουμε πως σκέφτεται. Να μάθουμε τον τρόπο που επικοινωνεί μαζί μας και φυσικά να επιτρέψουμε την ανάγκη του να είναι σκύλος. Με αυτά τα πολύ πολύ βασικά και απλά (όχι εύκολα) στοιχεία θα μπορέσουμε να συζήσουμε αρμονικά. Πάμε όμως να δούμε πως ξεκίνησαν όλα αυτά περί κυριαρχίας.

Τι ονομάζουμε κυριαρχία στα ζώα; Ας προσπαθήσουμε να το πούμε απλά. Όταν ένα ζώο χρησιμοποιεί βία, επιθετικότητα, υποταγή ώστε να αποκτήσει πρώτο (προτεραιότητα) πρόσβαση σε "πράγματα" αναγκαία γι' αυτό. Η τροφή, το ζευγάρωμα, κατάλληλο μέρος για να κοιμηθεί είναι μόνο μερικά.

Για να βρούμε πως ξεκίνησαν όλα αυτά θα πρέπει να γυρίσουμε πολύ πίσω, τις δεκαετίες '30 και '40, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μια αγέλη λύκων αιχμαλωσία στον ζωολογικό κήπο της Βασιλείας στην Ελβετία ("Expressions Studies on Wolves"). Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Ελβετός ειδικός στην συμπεριφορά ζώων Rudolph Schenkel. Ο Schenkel διαπίστωσε τότε πως οι λύκοι μαλώνουν πολύ συχνά μεταξύ τους για το ποιος θα αποκτήσει την "αρχηγία". Ο νικητής ονομάστηκε "Alpha Wolf".

Αυτή την στιγμή δεν προσπαθούμε να κατηγορήσουμε τον Schenkel. Η έρευνα του όμως είχε ένα βασικό χαρακτηριστικό που τελικά οδήγησε σε αυτήν την τόσο μεγάλη παρεξήγηση. Οι λύκοι ήταν σε κατάσταση αιχμαλωσίας. Ας το δούμε αναλυτικά.



Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας οι λύκοι βρίσκονταν σε συνεχή ανταγωνισμό και ο πιο δυνατός, αυτός που μπορούσε να επιβληθεί στους υπόλοιπους για τη τροφή, ζευγάρωμα, πειθαρχία ήταν αυτόματα και ο αρχηγός. Ο Schenkel δεν είχε λάθος. Πραγματικά ακόμα και σε έρευνες που έχουν γίνει σήμερα σε αγέλες λύκων υπό αιχμαλωσία αυτό συμβαίνει. Το θέμα είναι πως μιας και δεν είναι φυσιολογικό να ζουν λύκοι σε αιχμαλωσία, οι συμπεριφορές τους επίσης δεν είναι φυσιολογικές. Επίσης η αγέλη δεν είχε σχηματιστεί φυσιολογικά. Την αποτελούσαν λύκοι από διαφορετικές αγέλες που αιχμαλωτίστηκαν.

Τη δεκαετία του '70 ο L.David Mech κυκλοφόρησε το βιβλίο “The Wolf: Ecology and Behaviour of an Endangered Species” και στην ουσία υποστήριξε το ίδιο πράγμα. Οι σκύλοι είναι απόγονοι των λύκων οπότε είναι κυριαρχικά ζώα. Βέβαια ο Mech συνέχισε την έρευνα του και το 1999 κυκλοφόρησε το βιβλίο “Alpha Status, Dominance and Division of Labor in Wolf Packs” στο οποίο διόρθωσε το λάθος του σχετικά με την κυριαρχία στα σκυλιά. "Διέγραψε" τον όρο Alpha Male που λόγο πολύ ο ίδιος είχε δημιουργήσει. Μάλιστα το 2008 έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο "Whatever Happened to the Term Alpha Wolf?". Να αναφέρουμε, για το καλό του κειμένου, πως ο L.David Mech είναι ένας άνθρωπος που αφιέρωσε πάνω από 50 χρόνια από την ζωή του στην μελέτη των λύκων.http://www.youtube.com/watch?v=tNtFgdwTsbU



Έρευνες που έγιναν σε "ελεύθερες" αγέλες λύκων μας έδειξαν λοιπόν πως η συμπεριφορά τους είναι τελείως διαφορετική. Η δομή μιας αγέλης μοιάζει πολύ από αυτή της "οικογένειας". Αποτελείται από ένα ζευγάρι (πατέρας-μητέρα) και τους απόγονους τους. Συχνά μία αγέλη την απαρτίζουν περισσότερες από μία οικογένειες. Όταν οι απόγονοι ωριμάζουν -συνήθως συμβαίνει στα δύο χρόνια- φεύγουν από την αγέλη. Τα μόνα μόνιμα μέλη είναι το αρχικό ζευγάρι. Σε μία αγέλη που ζει υπό αιχμαλωσία καταλαβαίνετε πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Η ύπαρξη για πολλά χρόνια, πολλών "ώριμων" λύκων σε μία αγέλη είναι αυτό που δημιουργεί τον ανταγωνισμό και τους καυγάδες. Τα συμπεράσματα του Schenkel με τα χρόνια και με την λογική ότι οι σκύλοι προέρχονται από τους λύκους, υιοθετήθηκε λανθασμένα από πολλούς εκπαιδευτές και ειδικούς συμπεριφοράς σκύλων. Δεν θα επεκταθούμε με λεπτομέρειες σε θέματα που αφορούν την δομή και συμπεριφορά σε μια κοινωνία λύκων. Δεν είναι αυτό το θέμα μας και επίσης είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο έρευνας.

Σήμερα γνωρίζουμε πως οι σκύλοι μας δεν είναι λύκοι και η συμπεριφορά τους διαφέρει κατά πολύ. Δεν ζουν ελεύθεροι στην άγρια φύση, δεν αγωνίζονται καθημερινά για την τροφή τους και δεν χρειάζεται να ανταγωνιστούν κανέναν για να κερδίσουν ένα ζεστό μέρος για να κοιμηθούν, να προστατευτούν ή να ζευγαρώσουν. Το σημαντικότερο από όλα είναι πως οι σκύλοι μας δεν έχουν κανένα λόγο να μας ανταγωνίζονται. Οι άνθρωποι και οι σκύλοι δεν είμαστε αγέλη. Είμαστε μία ομάδα που προσπαθεί να συζήσει αρμονικά σε μια ανθρώπινη οργανωμένη κοινωνία.



Στις μέρες μας υπάρχουν δύο μεγάλες σχολές εκπαίδευσης. Ας τις ονομάσουμε η "παλαιά" και "νέα". Η παλαιά εφαρμόζει βία με σκοπό να "δείξει" στο σκύλο ποιος είναι το "αφεντικό". Η λογική και η τεχνικές της είναι προϊόν εκείνης της έρευνας του Schenkel. "Πρέπει να κυριαρχήσω πάνω στο σκύλο γιατί αλλιώς θα κυριαρχήσει αυτός". Η νέα (την αποκαλούμε και "θετική") δεν χρησιμοποιεί καμία μορφή βίας, "λεκτική" ή "σωματική". Υπάρχουν ακόμη δυστυχώς πολλοί εκπαιδευτές που ασπάζονται την παλαιά σχολή. Δεν μπορώ να γνωρίζω τον λόγο. Μπορεί από έλλειψη ενημέρωσης, μπορεί απλά να τους είναι πολύ πιο εύκολο να κλωτσούν το σκύλο όταν αυτός συμπεριφέρεται "ανεπιθύμητα" για τους ανθρώπους, από να του δώσουν πιο απλά (χωρίς ξύλο) να καταλάβει πως "αυτό που κάνει" δεν θέλουν να επαναληφθεί. Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος που προσωπικά τον θεωρώ πολύ πιθανό. Για να εφαρμόσεις τις τεχνικές εκπαίδευσης της "νέας σχολής" -και να θεωρείσαι σωστός, υπεύθυνος επαγγελματίας- χρειάζεται βαθιά γνώση του σκύλου, μελέτη και φυσικά πολύ εξάσκηση. Για όλα αυτά απαιτούνται χρόνια σπουδών και κάποιοι δεν έχουν την υπομονή ή την θέληση.

Θα μου πείτε: "Μα με την μέθοδο της βίας έχουν εκπαιδευτεί σκυλιά επί δεκαετίες. Έχει αποτέλεσμα, το έχω δει και στην τηλεόραση!". Ας το θέσουμε διαφορετικά. Θα κλωτσούσατε το δύο χρονών παιδί σας επειδή κάνει "αταξίες"; Δεν θα του δείχνατε με τρόπο, που μπορεί ένα παιδί στην ηλικία του, να καταλάβει ότι δεν θέλετε να το ξανακάνει; Γιατί λοιπόν να μην κάνετε το ίδιο και με το σκύλο σας; Δεν είναι ο καλύτερος σας φίλος; Θα χτυπούσατε τον καλύτερο σας φίλο; Γιατί μπορεί να θέλει κάποιος να πληρώσει έναν επαγγελματία ώστε να εκπαιδεύσει τον σκύλο με κλωτσιές και βία; Προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε ένα λόγο.



Γιατί να εφαρμόζουμε βία όταν υπάρχει καλύτερος τρόπος;

Πρέπει να μάθουμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Εάν κατανοήσουμε πως ακριβώς σκέφτονται οι σκύλοι μας και μάθουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους είναι απλό να τους δώσουμε να καταλάβουν τι ακριβώς ζητάμε από αυτούς. Δεν είναι πυρηνική φυσική. Χρειάζεται υπομονή, γνώση και να αφιερώσουμε πολύ χρόνο. Ας έχουμε κατά νου πόσο δύσκολο είναι για τους σκύλους μας να ζουν στο ανθρώπινο περιβάλλον και ας τους βοηθήσουμε. Η μόνη λύση είναι η σωστή εκπαίδευση του αγαπημένου μας φίλου.

Πολλοί είναι οι μύθοι που σχετίζονται με την "κυριαρχία". Θα αναφέρουμε κάποιους:

Το σκυλί μου τραβάει στην βόλτα γιατί θέλει να δείξει πιο είναι ο αρχηγός.
Το σκυλί μου γρυλίζει γιατί θέλει να επιβληθεί.
Το σκυλί μου δεν πρέπει να κοιμάται στον καναπέ γιατί έτσι θα νομίζει πως αυτός είναι το αφεντικό.
Το σκυλί μου δεν με ακούει γιατί θέλει να μου δείξει πως είναι το αφεντικό.
Γι όλα τα παραπάνω υπάρχουν πολύ λογικές εξηγήσεις αλλά σίγουρα το "πρόβλημα" δεν είναι η κυριαρχία.

Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαμε να πούμε για το θέμα και να γεμίσουμε δεκάδες σελίδες. Στο παραπάνω κείμενο προσπαθήσαμε όσο πιο απλά και σύντομα μπορούσαμε να λύσουμε μία μεγάλη παρεξήγηση.
Πηγή: www.livingwithdogs.gr

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ


Η διατροφή στον σκύλο έχει τόση σημασία, όσο και στον άνθρωπο γι’ αυτό και πρέπει να του παρέχετε μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα του προσφέρουν αρκετή ενέργεια για να μεγαλώσει και να αναπτύξη σωστά όλα τα ζωτικά όργανα και να σχηματίσει δυνατά κόκαλα και γερούς μύες. Η μη προσεκτική διατροφή, μπορεί να οδηγήσει σε κακή σωματική ανάπτυξη, σε πολλές σοβαρές ασθένειες, σε θάνατο. 

Το ζώο μας έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Ανάλογα, με την φυλή, την ηλικία, το μέγεθος, ποικίλει όχι μόνο η ποσότητα αλλά και το είδος της διατροφής που θα πρέπει να κάνει. Παράλληλα, καθόλη την διάρκεια της ζωής του οι θρεπτικές του ανάγκες θα αλλάζουν: Το κουτάβι που βρίσκεται στην ανάπτυξη χρειάζεται περισσότερες θερμίδες, πρωτεΐνες και βιταμίνες απ’ότι ένας ενήλικος σκύλος. Ο χρόνος ανάπτυξης διαφέρει ανάλογα με την φυλή στην οποία ανήκει το κουτάβι. Για παράδειγμα οι φυλές μικρού μεγέθους ενηλικιώνονται σε ένα μόνο χρόνο και έχουν μεγαλύτερο όριο ζωής, ενώ οι φυλές μεγάλου μεγέθους χρειάζονται δύο χρόνια για να ενηλικιωθούν κι ας έχουν μικρότερο όριο ζωής.

Κάθε σκύλος χρειάζεται –πέραν του νερού- πέντε βασικές ουσίες στην καθημερινή του διατροφή: Πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λίπη, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες.
Αν μία τροφή δεν είναι πλήρης, θα χρειαστείτε συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνες, ασβέστιο, κά. Σε περίπτωση όμως που η τροφή είναι πλήρης και ισορροπημένη, τα συμπληρώματα είναι πιθανόν να προκαλέσουν επικύνδυνες παρενέργεις: Η υπερβιταμίνωση για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει τοξικό σόκ, ενώ υπερβολική ποσότητα ασβεστίου, φωσφόρου ή βιταμίνης D, μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στην ανάπτυξη των οστών. 
Φρέσκο, καθαρό νερό πρέπει να είναι διαθέσιμο όλη τη ημέρα.

Πριν αρχίσουμε κάποιου είδους διατροφή πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας  τον κανόνα, ότι:
Ο άνθρωπος είναι ζώο παμφάγο και πρέπει να τρέφεται (στο περίπου) με  50% κρέας και 50% φυτικές ίνες. 
Ο σκύλος είναι σαρκοφάγο με 70% κρέας και 30% φυτικές ίνες.
Η γάτα είναι σαρκοφάγο με 90% κρέας και 10% φυτικές ίνες.
Αυτό σημαίνει ότι το σκυλί μας δεν πρέπει να τρέφεται με το ίδιο φαγητό με μας ή με τη γάτα μας.

Καλό θα ήταν από την αρχή να επιλέξουμε το είδος της τροφής που θα δίνουμε στον σκύλο μας και να το τηρείσουμε μέχρι το τέλος. 
Κάθε είδος έχει τα υπέρ και τα κατά του και εναπόκειται σε μας το τι θα επιλέξουμε:

1. Μαγειρευτή τροφή.
2. Έτοιμη τροφή σε κονσέρβα ή σε ξηρή μορφή
3. Συνδιασμός.

Αναλυτικότερα,

1. Μαγειρευτό φαγητό

Ένας σκύλος δεν πρέπει να τρώει όλες τις τροφές.
Ιδαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο ότι ο σκύλος, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, αποταμιεύει ευκολότερα τους υδατάνθρακες και πέπτει το λίπος. (Ο άνθρωπος αποταμιεύει το λίπος και πέπτει τους υδατάνθρακες).
Ιδανικά, στην περίπτωση που ο σκύλος τρώει μαγειρευτό φαγητό, η αναλογία πρέπει να είναι:

30% πρωτεϊνη
35% υδατάνθρακες
25% λαχανικά
10% φυτικά λίπη

 

Επιτρέπονται:

Πρωτεϊνες:
Κρέας: Αποτελεί το πιο αγαπημένο φαγητό των σκυλιών. Απαγορεύεται να του το δίνουμε ωμό. 
Κοτόπουλο: χωρίς κόκαλα και χωρίς την πέτσα. 
Ψάρι. (Προσοχή: Το ωμό ψάρι περιέχει μια ουσία, την θειαμινάση που καταστρέφει την θειαμίνη (βιταμίνη Β), με αποτέλεσμα την πρόκληση νευρικών διαταραχών).
Γάλα και παράγωγα. (Προσοχή: Ορισμένα σκυλιά έχουν ανεπάρκεια σε λακτάση, ένα ένζυμο που διασπά το γάλα, με συνέπεια να προκαλείται στο ζώο διάρροια.).

Υδατάνθρακες:
Ρύζι: Βοηθάει και σε πεπτικά προβλήματα. Σουρώστε το ώμος καλά μετά το βράσιμο ώστε να μειωθεί το άμυλο του.

Λιπαρά:
Λάδι: Πάντοτε ωμό. Προτιμάται το σπορέλαιο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο, από το ελαιόλαδο.

Ιχνοστοιχεία:
Αυγό. (Προσοχή: Όχι ωμό, γιατί το ασπράδι περιέχει αβιδίνη, ένα ένζυμο που καταστρέφει την βιοτίνη, βασική βιταμίνη του οργανισμού. Με το βράσιμο όμως η αβιδίνη καταστρέφεται).

Φυτικές ίνες:
 Όσπρια και λαχανικά: Καρότα, πράσα, φακές, φρέσκα φασολάκια, ρεβύθια.

Σούπες.

Κόκαλο βοδινού: Βοηθάει στον καθαρισμό των δοντιών.
Υπάρχουν επίσης στο εμπόριο ειδικά «κόκαλα» από κατεργασμένο δέρμα χοίρου ή βούβαλου που τρώγονται και του καθαρίζουν τα δόντια.

Συνήθως, όταν επιλέγουμε το μαγειρευτό φαγητό δίνουμε και κάποιες ταμπλέτες συμπληρώματος (βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο), αφού όμως συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.


Απαγορεύονται:

Όχι παγωμένο ή καυτό φαγητό (μπορεί να αρρωστήσει ή να δημιουργήσει στομαχικό πρόβλημα).
Γάλα φρέσκο ή εβαπορέ για ανθρώπους: Η λακτόζη που περιέχεται μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και έντονα εντερικά προβλήματα. Στο εμπόριο κυκλοφορεί γάλα σε μορφή σκόνης ειδικό για κουτάβια.
Κόκαλα κοτόπουλου, αρνιού γιατί μπορεί να πνηγεί, ενώ θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να τρυπήσουν τον λαιμό ή το πεπτικό σύστημα. Η περιτονίτιδα αλλά και ο θάνατος από κόκαλο είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένα στα σκυλιά.
Πατάτες, ψωμί και άλλα αμυλούχα: Είναι άχρηστη τροφή που απλώς μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή δυσπεψία.
Κρεμμύδια: Περιέχουν κάποια τοξική ουσία που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Χόρτα: Ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου και τον οδηγούν σε κολίτιδα. σκύλος επιλέγει από μόνος του να φάει χόρτα, μόνο όταν έχει πρόβλημα δυσπεψίας και το κάνει για να προκαλέσει εμετό.
Σταφύλια: Προκαλούν προβλήματα στα νεφρά.
Σοκολάτα: Περιέχει «θειοβρωμίνη», μια τοξική για τα σκυλιά ουσία που μπορεί να προκαλέσει εμετούς, διάρροιες, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Γλυκά γενικότερα: Ο σκύλος από μόνος του έχει αυξημένη ποσότητα γλυκόζης. Κινδυνεύει λοιπόν από ζάχαρο, διαβήτη, υπερκινητικότητα, αλλά και πέτρα στα δόντια.
Αλμυρά: Παρότι είναι καλό να προσθέτουμε λίγο αλάτι στην μαγειρευτή τροφή του σκύλου, τα πολύ αλμυρά φαγητά υποχρεώνουν το σκυλί στην έντονη κατανάλωση νερού με αποτέλεσμα –ειδικά σε μεγαλόσωμες φυλές- διάφορα στομαχικά προβλήματα, με πιθανή μέχρι και την στροφή στομάχου. 
Πολύ λιπαρά: Η πέτσα του κοτόπουλου το μόνο που προσφέρει είναι «κακές» θερμίδες, ενώ συχνά προκαλεί διάροια.

Καφές: Η καφείνη πιθανόν να προκαλέσει καρδιακά ή στομαχικά προβλήματα.
Αλκοόλ: Προκαλεί καρδιά προβλήματα και προβλήματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Ο σκύλος χρειάζεται το προσωπικό του, ξεχωριστό φαγητό - δεν είναι σκουπιδοτενεκές! Το να ταΐζουμε το σκυλί μας με τα αποφάγια μας (είναι πολύ συνηθισμένη η νοοτροπία ότι «αυτό έχουμε, αυτό θα φάει») αποτελεί ότι χειρότερο μπορούμε να του κάνουμε. Εξίσου βέβαια λάθος είναι να ταΐζουμε τον σκύλο μας με ότι του αρέσει.

 

2. Βιομηχανοποιημένες τροφές
 

Όσο καλή πρόθεση και διάθεση κι αν έχουμε, το να μαγειρεύουμε καθημερινά ξεχωριστό φαγητό για το σκυλί μας που να πληρή όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, απαιτεί πολύ χρόνο. Έτσι, μια έτοιμη τροφή του εμπορίου που θα προσφέρει πλήρες και ισορροπημένο γεύμα στο σκύλο μας αποτελεί την καλύτερη και ευκολότερη λύση.
 Δώστε μόνο επώνυμες, καλές τροφές, κατάλληλες για την φυλή και την ηλικία τους. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για προϊόντα παρασκευασμένα με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, καλύπτοντας πλήρως όλες τις θερμιδικές ανάγκες του σκύλου και εξασφαλίζοντας μία ισορροπημένη διατροφή. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε μια τροφή που να ανταποκρίνεται πλήρως στις διατροφικές και πεπτικές ανάγκες του σκύλου σας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε περισσότερα χρήματα για να αγοράσετε μια τροφή που διαφημίζεται καλύτερα ή έχει πιο εντυπωσιακή συσκευασία. Κάντε την έρευνα σας πριν καταλήξετε κάπου. Πάντοτε να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων. Αναφέρουν σημαντικές πληροφορίες για το επίπεδο των λιπαρών, πρωτεϊνών, φυτικών ινών και νερού της τροφής. Διαβάζοντας τις συσκευασίες θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε αν μια τροφή είναι σωστή για το κουτάβι σας.
Ακολουθείστε τις οδηγίες της εταιρείας ή του κτηνίατρου για την ποσότητα. 
Οι βιομηχανοποιημένες τροφές κυκλοφορούν σε δύο κυρίως τύπους: την κονσερβοποιημένη και την ξηρά τροφή. Η ξηρά τροφή είναι η πιο δημοφιλής επειδή αποτελεί το ευκολότερο και οικονομικότερο προϊόν διατροφής του σκύλου.

   
Το μέρος που θα τρώει
Από την πρώτη στιγμή που θα μπει ο σκύλος στο σπίτι σας θα πρέπει να του ορίσετε ένα μέρος όπου θα τρώει. Επιλέξτε ένα ήσυχο μέρος, εύκολα προσβάσιμο από τον σκύλο, εύκολο για σας στο να το καθαρίζετε καθημερινά, να μην ενοχλεί την υπόλοιπη οικογένεια και, κατά προτίμηση, να μην είναι στον ίδιο χώρο που τρώτε εσείς. Εκεί θα πρέπει να βρίσκετε πάντοτε ένα μπολ με φρέσκο νερό. 

Προσπαθείστε να διατηρήσετε αυτό το μέρος για ολή την διάρκεια την διαμονής του σκύλου στο συγκεκριμένο σπίτι.
 Σε μεγαλόσωμες φυλές είναι απαραίτητο τα μπολ της τροφής και του νερού να είναι υπερυψωμένα σε τέτοιο ύψος ώστε το σκυλί σας να μην χρειάζεται να σκύβει πολύ το κεφάλι του για να φάει. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές υπερυψωμένες βάσεις με θήκες για μπολ αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοσχέδιο τραπεζάκι.

Πότε θα τρώει
Τα κουτάβια - μέχρι 10 μηνών - πρέπει να τρέφονται από τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Διαβάστε την προτεινόμενη δοσολογία στην συσκευασία της τροφής ή συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο σας και μοιράστε την δοσολογία αυτή στα τρία ή στα τέσσερα, ανάλογα με την συχνότητα του ταϊσματος.  Βάλτε την τροφή στο πιάτο για 20 λεπτά. Εάν την φάει γρηγορότερα, μην συμπληρώσετε με νέα τροφή. 

Αν δεν την έχει φάει όλη απομακρύνετε το πιάτο μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη για φαγητό ώρα. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για την εκπαίδευσή του. Από τους 10 μήνες και μετά, πρέπει να το ταΐζετε δύο φορές την ημέρα, μέχρι να ενηλικιωθεί.  Τα ενήλικα σκυλιά-ενός έτους και πάνω-πρέπει να τρέφονται μία ή δυο φορές την ημέρα.

Ο σκύλος ταϊζεται στον δικό του σταθερό και συγκεκριμένο χρόνο που έχετε ορίσει εσείς. Ποτέ μην τον ταϊσετε την ώρα που τρώτε κι εσείς. Εκτός από τα προβλήματα εκπαίδευσης (βλπ. «ιεραρχία στην αγέλη»), το μόνο που θα του προσφέρετε είναι να ενισχύσετε την λαιμαργία του και τις κακές του συνήθειες.
Ιδιαίτερα στα μεσαία και μεγαλόσωμα σκυλιά, αποφύγετε να τα ταϊζετε αμέσως πριν από την βόλτα τους, γιατί κινδυνεύουν από στροφή στομάχου.

Φλέρυ Δημητριάδη
Ειδική Διατροφολόγος - κτηνίατρος

GREEK FANS

GREEK FANS