Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Γερμανικός ποιμενικός ,ένας σκύλος εργάτης

Το βάδισμα του γερμανικού ποιμενικού είναι μοναδικό στον κόσμο .
Όταν ένας γερμανικός ποιμενικός έχει το συνδυασμό των σωστών γωνιών με το σωστό μήκος και ''ουσία'' οστών, εκπληκτικό είναι η μόνη λέξη για να περιγράψει το αβίαστο βάδισμα του. [Flowing, flying gait.]
Γιατί οι άλλες φυλές ποιμένων δεν κινούνται σαν το γερμανικό ποιμενικό; Ελαφρώς διαφορετικές απαιτήσεις εργασίας είναι η απάντηση.
Σκυλιά σφαγείων  χρειάζονται γρήγορες ισχυρές εκρήξεις της κίνησης , σκυλιά αγελάδων χρειάζονται αργή δύναμη. Τα border collie αναπτύχθηκαν για να οδηγούν ατίθασα πρόβατα από τα Highlands.
Η ανάγκη για ένα σκύλο που να λειτουργεί σε αρμονική αδιάσπαστη ενότητα με τα πρόβατα, όλη την ημέρα δημιούργησε αυτό το μοναδικό βάδισμα.


Τα πρόβατα κινούνται προς άλλες ομάδες προβάτων, τρόφιμα και  νερό. Κινούνται επίσης μακριά από οποιοδήποτε σήμα κινδύνου.
Ένα stockdog(σκύλος που η δουλειά του σχετίζεται με άλλα ζωντανά) πρέπει να οδηγεί ένα κοπάδι με τρία πέντε, είκοσι ή ακόμη και με 200 μέλη! Αυτό συνεπάγεται πολλή κίνηση από την πλευρά του σκύλου.
Είτε σε κίνηση, είτε σε βοσκή ο σκύλος υποτίθεται ότι θα κινηθεί αρκετά μακριά από αυτά για να μην επηρεάσει το πρόβατο την ώρα της βοσκής
Και πάλι, αυτό σημαίνει ότι για κάθε ένα βήμα των προβάτων ο σκύλος θα πρέπει να κάνει 5 ώστε  να μείνει μπροστά τους.
Οι απαιτήσεις της εργασίας απαιτούν ένα σκυλί που μπορεί να:
Μετακινείται με σταθερό ρυθμό για ώρες ,εναλλαγή σε εκρήξεις της ταχύτητας
Να είναι σε θέση να κινηθεί με δύναμη και ευελιξία για την επίλυση διαφορών με τα πρόβατα.
Προβλήματα στον τροχασμό και στο μήκος και εύρος της πάνω γραμμής, έχουν ως αποτέλεσμα να χάνει  ενέργεια / θερμίδες.
Η έλλειψη ισορροπίας, η πλάγια κίνηση το crabbing, galloping(περπάτημα κάβουρα,καλπασμός) κλπ., ρίχνουν τη δυνατότητα αντοχής και δύναμης που παράγεται από το πίσω μέρος,
Αρκετές από αυτές τις ανατομικές ελλείψεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ζημίας ή βλάβης. Απώλεια ενέργειας σημαίνει ότι ο σκύλος δεν μπορεί να λειτουργήσει στο βέλτιστο.
Ο σωστός σκύλος πρέπει να τελειώσει την εργασία της ημέρας, χωρίς να καταπονηθεί, ιδιαίτερα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ : αυτό που οδηγεί τον σκύλο ποιμένα.

Οι άνθρωποι κάνουν το λάθος κατά την ανάγνωση του τμήματος ιδιοσυγκρασία του προτύπου, να παρερμηνεύουν την έννοια του Schutzhund. (εξετάσεις εργασίας)
Ο σκύλος πρέπει να είναι .... "άμεσος και ατρόμητος ...με αυτοπεποίθηση .... πρόθυμος να σταθεί σε οποιοδήποτε έδαφος .... .... πρόθυμος και διατεθειμένος να ακολουθήσει οποιαδήποτε εντολή''.
Οι ιδιότητες και τα ιδιαίτερα αυτά χαρίσματα της φυλής, αναγνωρίστηκαν πολύ πριν ο ρόλος του περιοριστεί σε ένα [ μανίκι, δάγκωμα.]
Το Stockwork είναι το πιο δύσκολο άθλημα σκύλων και δουλειά εκεί έξω. .
'Eνα stockdog απαιτείται να έχει την προσωπική δύναμη, αυτοπεποίθηση, και τις δεξιότητες για να σταθεί σε ένα πρόβατο, και να το πείσει να κινηθεί χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Δουλειά του σκύλου είναι να ελέγχει τα απρόθυμα, ατίθασα πρόβατα να ακολουθούν, ο τσοπάνος υπαγορεύει για το πού να πάνε, πότε ... και ...  πρέπει ο σκύλος να είναι πάντα έτοιμος σε αλλαγές εντολών από το αφεντικό.
Νοημοσύνη και ανεξάρτητη κρίση είναι κρίσιμης σημασίας για το stockdog. Στα Stockdogs δίνεται τακτικά μια δουλειά, και απαιτείται να αξιοποιήσουν καλύτερα την κρίση τους σχετικά με το πώς να το κάνουν.
Ο σκύλος πρέπει να μπορεί να αντιλαμβάνεται την κίνηση και τις διαθέσεις του κοπαδιού ώστε να επεμβαίνει, να διορθώνει και να καθοδηγεί το κοπάδι, χωρίς να απασχολεί τον τσοπάνο, με περιττές εντολές.
Ο τσοπάνος μπορεί να πει, "Πήγαινε έξω στο βοσκότοπο και φερε τα πρόβατα." η εντολή "Get out" Μετά από αυτό, ο σκύλος επιλέγει το μονοπάτι, για να αρχίσει τη συλλογή τους .
Αυτός επιλέγει ποια ταχύτητα και το μέγεθος της πίεσης που χρειάζονται τα πρόβατα για να φτάσει στην διεκπεραίωση της δουλειάς.
Τα πρόβατα θα αγνοήσουν, ή θα επιτεθούν σε σκυλιά που δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης ή εξουσίας.Τα πρόβατα δεν θα ανεχθούν ένα σκυλί που είναι ανήσυχο υστερικό, γεμάτο αδρεναλίνη
ή επιθετικό.
Ησυχία, ηρεμία, με FOCUS αυτοπεποίθηση, όπως περιγράφεται στο πρότυπο, είναι η καρδιά και η ουσία της δουλειάς ενός GERMAN SHEPHERD.

                                                                                                    επεξεργασία κειμένου
                                                                                                      Σαρρής Αλέξανδρος
                                                                         πηγή :άγνωστη,θα δημοσιοποιηθεί  μόλις γίνει γνωστή                                                                                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ...ΔΕΝ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ

GREEK FANS

GREEK FANS