Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΕΚΤΡΟΦΕΑ

Προτού ένα θηλυκό ή αρσενικό σκυλί μπει στην αναπαραγωγή, για ένα πιστοποιημένο εκτροφείο υπάρχουν τα ακόλουθα έξοδα:

* Αγορά του ζώου εφόσον δεν είναι εκτροφής του, από επώνυμο εκτροφέα του εξωτερικό (1000-2000 ευρώ.)
* Έξοδα μεταφοράς (300-1000 ευρώ κατά άτομο.)
* Ιατρικά έξοδα (εμβόλια, αποπαρασιτώσεις, αμπούλες, κτλ...) (100-300 ευρώ)
* Σε ηλικία 12 μηνών ακτινογραφίες ισχίου και αγκώνα αλλά και άλλες εξετάσεις (μάτια, καρδιά κτλ) για να αποκλειστούν κληρονομικές παθήσεις. Κάποιες από αυτές επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο οπότε συγκεκριμένο κόστος δεν υπάρχει. Μόνο για την αρχή απαιτούνται 600-700 €. 

Αν τώρα κάποια αποτελέσματα δεν είναι θετικά όπως είναι το επιθυμητό το ζώο αποσύρεται από την αναπαραγωγή, στειρώνεται (300-400 ευρώ) και χαρίζεται σε μια καλή οικογένεια.

Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει πως η μέχρι εδώ «επένδυσή» του εκτροφέα πήγε χαμένη.

Σε όλα αυτά καλό θα ήταν κάποιος να προσθέσει και το κόστος σε προσωπική εργασία καθώς από την ηλικία περίπου των τριών μηνών του ζώου και εφ όρου ζωής απαιτείται η κοινωνικοποίησή του σε δημόσιους χώρους.

Τώρα εφόσον όλα είναι θετικά ξεκινά η προπόνησή του και η συμμετοχή του ζώου στις εκθέσεις μορφολογίας (και όχι ομορφιάς) που διοργανώνονται τόσο εντός Ελλάδος όσο και εκτός.

Το κόστος για κάθε έκθεση ξεκάνει από 30-40 ευρώ. Κατά συνέπεια το κόστος συμμετοχής σε 10 τουλάχιστον ανέρχεται στα 300-400 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα μεταφοράς αλλά και οι συμμετοχές σε εκθέσεις εκτός Ελλάδος.

Ακολουθεί η εκπαίδευση του για εργασία και για πάρει εργασιακό τίτλο στις φυλές εκείνες που απαιτείται (1500-2000 ευρώ)

Πλέον σε ηλικία 2 ετών μπαίνει στην αναπαραγωγή
- Για θηλύκια:
Επιλέγεται ένας εξαίρετος αρσενικός μορφολογικά και από χαρακτήρα που ο εκτροφέας κρίνει ότι θα βοηθήσει την εκτροφή του.
*Πριν ζευγαρώσει όμως γίνονται εξέτασεις για ουρόπλασμα... (30-50 ευρώ)

*Από εκεί και περά γίνεται προγεστερόνη για να γνωρίζουν ποια είναι η ακριβής μέρα του οίστρου της θηλύκιας. (30-100 ευρώ)
*Εάν ο αρσενικός δεν είναι ιδιοκτησίας του εκτροφέα καταβάλλει επίβαση (400-???? ευρώ ανάλογα την φυλή με το μέσο κόστος να είναι στα 700€)
*Εκ των πραγμάτων υπολογίζονται τα έξοδα μεταφοράς, ξενοδοχείο κτλ αφού η διαμονή στο εξωτερικό θα είναι τουλάχιστον 3 μέρες. (500-800 ευρώ)
*Εάν ο αρσενικός είναι εντος Ελλάδας τα έξοδα περιορίζονται.

*30 μέρες μετά το ζευγάρωμα γίνεται υπέρηχος για να επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη αλλά και να υπάρχει μια πρώτη εικόνα του μεγέθους των μωρών (30-50 ευρώ).

*Ήρθε η ώρα να γέννησει η θηλύκια παρουσία κτηνιάτρου κάποιες φορές. (100-200 ευρώ)

*Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί καισαρική (300-500 ευρώ)

*Ακολουθεί η δήλωση γεννάς στον ΚΟΕ ( Κυνολογικος Όμιλος Ελλάδος) για Pedigree (γεννεολογικό χάρτης που αποδεικνύει την καθαροαιμία των κουταβιών) (20 ευρώ το κουτάβι εντος Ελλάδος και 25 ευρώ για εκτός –γίνεται εξαγωγή).

*Πριν την παράδοση των κουταβιών η οποία γίνεται σε ηλικία δύο μηνών και άνω τα μωρά έχουν εμβολιαστεί, τσιπαριστεί, αποπαρασιτωθεί ενώ πολλοί εκτροφείς πλέον παρέχουν και προφιλ DNA ώστε να επιβεβαιώνεται με απόλυτο τρόπο πως το κουτάβι προέρχεται από τον συγκεκριμένο συνδυασμό. Αν υπολογιστεί και το κόστος διατροφής και τα βοηθήματα για την μητέρα, το κόστος ανά κουτάβι ξεπερνά τα 100 €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ...ΔΕΝ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ

GREEK FANS

GREEK FANS