Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Κλουβί και Σκύλος! Γιατί Είναι Απαραίτητο και Όχι Φυλακή!

Το κλουβί, ή crate ή box ή ακόμα και σπίτι για κάποιους όπως μπορείτε να δείτε σε αμέτρητα websites στο internet αλλά και σε σχετικά βιβλία, είναι ένα εργαλείο εκπαίδευσης και ομαλής συμβίωσης με το σκύλο μας που όλο και κερδίζει οπαδούς.

Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλου όταν ακούνε ότι κάποιος έχει το σκύλο του σε crate γουρλώνουν τα μάτια, κοιτούν σοκαρισμένοι και λένε διάφορα όπως “το καημένο το σκυλάκι” ή “γιατί δεν το έχεις ελεύθερο να πηγαίνει όπου θέλει” κτλ

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα και σε αυτό συμφωνούν εκπαιδευτές και εκτροφείς!

Για αρχή ξεχάστε τις δικές σας σκέψεις… το σκυλί δεν είναι άνθρωπος και το κλουβί δεν είναι φυλακή! Αν παρατηρήσετε τα σκυλιά στην φύση θα δείτε ότι πάντα κοιμούνται σε φωλιές, σχετικά καλυμμένες και κρυμμένες.  Εκεί γεννάνε, μεγαλώνουν τα κουτάβια τους και κοιμούνται! Αυτό ακριβώς είναι το κλουβί και στο σπίτι! Μία προστατευμένη φωλιά, ο χώρος του σκύλου μας αν θέλετε, όπου με σωστή προσέγγιση από τον ιδιοκτήτη γίνεται ένα σημείο στο οποίο ο σκύλος νιώθει άνετα, αποβάλει το άγχος του και ξεκουράζετε.

Η πρώτη χρησιμότητα του crate φαίνεται από πολύ νωρίς αφού αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σαν να μην λερώνει μέσα στο σπίτι (house training).
Από την φύση τους και από την μάνα τους τα σκυλιά γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να λερώνουν εκεί που κοιμούνται! Έτσι λοιπόν αν βγάζετε το σκύλο σας συχνά βόλτα και όταν δεν μπορείτε να τον παρακολουθείτε τον έχετε στο κλουβί του τότε δεν του δίνεται περιθώρια για λάθη ή για να κακομάθει αφού θα κάνει την ανάγκη του έξω και θα διατηρεί την “φωλιά” του καθαρή! Ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι η ενημέρωση σχετικά με την εκπαίδευση τουαλέτας του σκύλου σας απλά να έχετε στο μυαλό σας τη συγκεκριμένη λύση αφού πραγματικά λειτουργεί από μόνη της αρκεί το κλουβί να μην είναι τόσο μεγάλο ώστε ο σκύλος να μπορεί να λερώνει στη μία άκρη και να κοιμάται στην άλλη. Δυστυχώς ο συγκεκριμένος τρόπος εκπαίδευσης δεν μπορεί να λειτουργήσει με ζώα από puppy mills αφού όλη τους τη ζωή την έχουν περάσει μέσα σε κλουβιά ή γυάλες βιτρίνας οπότε δεν υπήρχε τρόπος να λερώνουν αλλού και φυσικά δεν υπήρχε τρόπος διόρθωσης από την μάνα τους!



Η χρησιμότητα του κλουβιού όμως δεν σταματάει στην εκπαίδευση τουαλέτας και ούτε αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για να το χρησιμοποιούμε.

Τα σκυλιά χρειάζονται κανόνες, δομή και ρουτίνα όπως ακριβώς και τα παιδιά! Το να αφήνουμε ένα κουτάβι ελεύθερο να πηγαίνει όπου θέλει μέσα στο σπίτι ακόμα και όταν δεν είμαστε εκεί δεν είναι απλά επικίνδυνο (καλώδια, καθαριστικά, ζημιές κτλ) αλλά κυρίως κάνει κακό στην ισορροπία και στην διαπαιδαγώγηση του σκύλου!
Η χρήση του κλουβιού είναι ο καλύτερος και πιο απλός τρόπος για να κατανοήσει ο σκύλος ότι πρέπει να ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από το να το χρησιμοποιείται καθημερινά και σταθερά. Ο σκύλος θα καταλάβει ότι όπως όλοι έτσι και αυτός ακολουθεί τους κανόνες του σπιτιού!

Επίσης η χρήση του crate βοηθάει στο σκυλί να κατανοήσει την έννοια των ορίων! Αν και το κλουβί είναι ένα φυσικό όριο που ο σκύλος δεν μπορεί να παραβεί η ίδια η χρήση του τον βοηθάει στην κατανόηση ακόμα και τον μη φυσικών ορίων όπως ο δρόμος, ο φράχτης ή οτιδήποτε άλλο του υποδείξετε όσο μεγαλώνει.

Το κλουβί είναι ουσιαστικά το σπίτι του και μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής του! Εκεί ο σκύλος μπορεί να ξεκουραστεί (πολλές φορές τα κουτάβια δεν ξέρουν πότε πρέπει να κοιμηθούν και γενικά αρκετά σκυλιά δεν ξεκουράζονται όταν βρίσκονται στο επίκεντρο με όλη την οικογένεια γύρω τους), μπορεί να αποβάλει το άγχος του όταν έχει τρομάξει ή αναστατωθεί και μπορεί να νιώσει άνετα όταν στο σπίτι συμβαίνει κάτι περίεργο.



Δεν πρέπει επίσης να υποβαθμίσουμε την χρησιμότητα του όσο αφορά την δική σας σχέση με το σκύλο σας! Όταν λείπετε από το σπίτι και ο σκύλος είναι ασφαλής στο κλουβί του (αν φυσικά μένετε σε διαμέρισμα και δεν τον αφήνετε σε κήπο) αποφεύγετε κακοτοπιές όπως οι ζημιές, το δάγκωμα καλωδίων, το να λερώσει το σπίτι και πολλά άλλα που ενδέχεται να σας εκνευρίσουν με την επιστροφή σας και να σας αναγκάσουν να φωνάξετε στο σκύλο σας, κάτι καθόλου χρήσιμο ή επιθυμητό! Το ίδιο ισχύει όταν νιώθετε την υπομονή σας να εξαντλείται για οποιοδήποτε λόγο! 1000 φορές να βάλετε το σκύλος σας στο σπίτι του παρά να φωνάζετε, να ουρλιάζετε και να κάνετε ανεπανόρθωτη ζημιά στη σχέση σας.

Η χρήση και η εξοικείωση με το κλουβί βοηθάει φυσικά και στην μεταφορά του με αυτοκίνητο, με πλοίο και αεροπλάνο αλλά και την φιλοξενία του σε πανσιόν σκύλων ή και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που θα μείνετε στις διακοπές σας! Ο σκύλος θα νιώθει άνετα ανεξάρτητα με το που βρίσκεται… θα νιώθει σαν το σπίτι του ακόμα και αν βρίσκεται μακριά!



Ας δούμε ορισμένες συμβουλές για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας σχετικά με το κλουβί του και ανεξάρτητα της ηλικία του.

Αρχικά πρέπει να ξέρετε ότι το κλουβί ΔΕΝ πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για τιμωρία! Πρέπει να είναι ένα σημείο που παράγει αποκλειστικά θετικά συναισθήματα στο σκύλο σας, τον ηρεμεί και τον κάνει να νιώθει ασφάλεια.

Στα πρώτα στάδια θα πρέπει απλά να έχετε το κλουβί με την πόρτα ανοιχτή και όποτε ο σκύλος πλησιάζει προς τα εκεί να τον επιβραβεύεται με τα λόγια και με κάποια λιχουδιά! Σιγά σιγά θα αποκτά περισσότερο θάρρος και εσείς θα επιβραβεύεται όταν κάνει πιο τολμηρά βήματα! Αν είναι πολύ μικρό κουτάβι ακόμα μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά και να τον τοποθετήσετε εσείς μέσα με ανοιχτή πάντα την πόρτα και να του δώσετε λιχουδιά ή κάποιο αγαπημένο παιχνίδι.

Καλό είναι να αποφασίσετε μία λέξη την οποία ο σκύλος θα συνδέσει με το συγκεκριμένο χώρο και θα την χρησιμοποιείται πάντα όταν τον εκπαιδεύετε να πηγαίνει ή να αποδέχεται το συγκεκριμένο χώρο.

Σταδιακά ο σκύλος θα μπει μέσα (ειδικά αν του έχετε εκεί κάποιο ωραίο κρεββάτι, ένα κόκκαλο ή μία λιχουδιά) οπότε και εσείς θα πρέπει να επιβραβεύσετε χωρίς να κλείσετε την πόρτα!  Αφήστε τον να μπαίνει και να βγαίνει ελεύθερα και όταν νιώθει ιδιαίτερα άνετα κλείστε για πρώτη φορά την πόρτα για πολύ μικρό διάστημα ενώ του μιλάτε με ενθουσιασμό και του δίνετε να φάει κάποια λιχουδιά. Μετά από λίγο ανοίξτε την πόρτα και επαναλάβετε την διαδικασία για περισσότερη ώρα. Κάπως έτσι πρέπει να συνεχίσετε ενώ σταδιακά θα πρέπει να τον αφήνετε εκεί, να βγαίνετε από το δωμάτιο και να εμφανίζεστε ανά τακτά διαστήματα που σιγά σιγά θα μεγαλώνουν.

Αν όλα πάνε καλά ο σκύλος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να μένει μόνος του στο κλουβί του, θα ηρεμεί και θα κοιμάται! Πολλές φορές ο σκύλος έχει ήδη μάθει να αποδέχεται το κλουβί του από τον εκτροφέα του  και φυσικά την μάνα του ενώ ακριβώς το αντίθετο γίνεται και εδώ με τα σκυλιά από puppy mills που έχουν αρκετά απωθημένα και ενδέχεται να χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο εκπαίδευσης!



Το κλουβί που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε ο σκύλος να μπορεί να στέκεται όρθιος, να γυρίζει με άνεση και να ξαπλώνει άνετα όπως τον βολεύει. Αν είναι ακόμα κουτάβι καλό είναι να επιλέξετε ένα κλουβί για το τελικό μέγεθος του σκύλου και να χρησιμοποιείτε κάποιο ειδικό χώρισμα για να το κάνετε πιο μικρό ώστε να πετύχετε την εκπαίδευση της τουαλέτας που αναλύσαμε παραπάνω.

Αν και ο σκύλος συνήθως θα κοιμάται όσο παραμένει στο κλουβί και είναι μόνος του στο χώρο δεν θα πρέπει ποτέ να μένει εκεί πάνω από 8 ώρες συνεχόμενα εκτός από το νυχτερινό ύπνο φυσικά (μιλάω για ενήλικο σκύλο καθώς τα κουτάβια πρέπει να βγαίνουν πολύ συχνότερα).

Τα παραπάνω είναι ένας απλός οδηγός εξοικείωσης του σκύλου με το σπίτι του. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας με τη βοήθεια εκπαιδευτή σιγουρευτείτε ότι η εκπαίδευση για crate περιλαμβάνεται ή μπορεί να περιληφθεί στη συμφωνία που θα κάνετε.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όλοι είναι ο εξανθρωπισμός του σκύλου μας! Στα πλαίσια αυτά στεναχωριόμαστε να βάζουμε το σκύλο σε κλουβί. Αν όμως σκεφτούμε ότι γι αυτόν είναι η φωλιά του τότε όλα θα γίνουν πολύ απλά και σε λίγο καιρό θα τον βλέπετε μόνο του να πηγαίνει εκεί ακόμα και όταν εσείς βρίσκεστε στο σπίτι.

             πηγή : dogpark.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ...ΔΕΝ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ

GREEK FANS

GREEK FANS