Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ MONDIORING


Το Mondioring είναι ένα διεθνές αναγνωρισμένο άθλημα από τον Διεθνή Κυνολογικό Όμιλο F.C.I. Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 από τους αντιπροσώπους κάθε σημαντικής χώρας που διέθετε άθλημα με πρόγραμμα φύλαξης.
Το νέο αυτό dogsport  επιτρέπει σε όλους τους διαγωνιζόμενους από κάθε χώρα να συμμετάσχει, διότι αποτελεί έναν συνδυασμό από όλα τα θετικά στοιχεία του French Ring, Belgian Ring, IPO (SchH) και KNPV.
Το Mondioring αποτελείται από διάφορες ασκήσεις που πρέπει να φέρουν σε πέρας τόσο το σκυλί όσο και ο οδηγός/ χειριστής του σκύλου. Αυτές χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες: υπακοή, ευκινησία (agility - άλματα) και προστασία/φύλαξη.
Υπάρχουν 3 επίπεδα, το ring |, ring || και ring |||. Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να ολοκληρώσει το ring | για να μπορέσει να μεταβεί στο ring || και ακολούθως στο ring |||. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον την κατώτατη βαθμολογία που ορίζεται για κάθε επίπεδο. Στο ring ||| υπάρχουν 17 ασκήσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν δίχως διακοπή εντός περίπου 45 λεπτών.  Μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα του Mondioring είναι ότι ένα σκυλί που έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε κάποιο άλλο αγώνισμα, όπως French Ring, δύναται να συμμετέχει και στο Mondioring, στο επίπεδο που έχει φτάσει στην χώρα του.
Η υπακοή δίνει περισσότερη έμφαση στον έλεγχο που έχει ο οδηγός/χειριστής παρά στην απόσταση.  Τα άλματα εξετάζουν την δομή και την προθυμία του σκύλου. Η κατηγορία της προστασίας/φύλαξης απαιτεί το σκυλί να καταδεικνύει τεράστιο έλεγχο της κατάστασης. Σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε κατηγορία το σκυλί εξετάζεται δίχως την χρήση του λουριού ή περιλαιμίου για να εξεταστεί ο έλεγχος του σκυλιού από την αρχή. Η πολυπλοκότητα της εξέτασης συνδυασμένη με τον απόλυτο έλεγχο, απαιτεί το σκυλί να διαθέτει άριστο χαρακτήρα.
Κάθε φορά το θέμα του αγώνα είναι διαφορετικό. Ναι μεν είναι ίδιες οι απαιτήσεις σε κάθε κατηγορία από το σκυλί, αλλά το σκηνικό και η σειρά των σκήσεων όπου θα εξεταστεί το σκυλί ποτέ δεν είναι όμοιο με κάποιο προηγούμενο και βασίζεται στην φαντασία και δημιουργικότητα του κριτή. Με αυτόν τον τρόπο αναγκάζεται το σκυλί και ο οδηγός/χειριστής του να μπορούν να προσαρμοστούν και να αντιδράσουν ανάλογα σε κάθε περίπτωση χωρίς να ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο σενάριο.  Εξαιτίας του γεγονότος ότι ποτέ δεν μπορεί ο διαγωνιζόμενος να γνωρίζει το σενάριο στο οποίο θα εξεταστεί, το σκυλί ξέρει να ανταποκρίνεται μόνο του σε διαφοροποιημένες καταστάσεις και να έχει τον απόλυτο έλεγχο.
Το Mondioring διαδίδεται και αυξάνονται οι διαγωνιζόμενοι του σταθερά κάθε χρόνο. Υπάρχουν διάφορες λέσχες μελών του Mondioring. Οι τίτλοι του Mondioring αναγνωρίζονται διεθνώς.

περισσότερα http://www.mondioring.gr

Κροτοφοβία και σκύλος


Τι είναι
Είναι η αγχωτική εκδήλωση φόβου ενός σκύλου όταν ακούει κάποιο συγκεκριμένο ή μη κρότο (δυνατός και σύντομος ήχος).

Πώς αντιδρά ένας κροτοφοβικός σκύλος
Ο πανικός του είναι έκδηλος και ανάλογος οποιασδήποτε άλλης φοβίας. Τα μάτια γουρλώνουν και τα αυτιά μαζεύονται προς τα πίσω, κατεβάζει την ουρά στα σκέλια, τρέχει αναζητώντας μέρος να κρυφτεί, μπορεί να πηδάει πάνω μας για να τον προστατέψουμε ή ακόμα και να γίνει επιθετικός. Ειδικά στους εργασιακούς σκύλους, η κροτοφοβία μπορεί να αποτελέσει λόγο παύσης της εργασίας τους (π.χ. κηνυγόσκυλα, σκύλοι-φύλακες).

Αιτίες που έγινε κροτοφοβικός
Ελλιπής/Λάθος κοινωνικοποίηση.
Πρόωρος απογαλακτισμός και απομάκρυνση από την αγέλη.
Έντονα αρνητική εμπειρία (σοκ) που μπορεί να προκλήθηκε από πυροβολισμό, τρακάρισμα, κροτίδες/βεγγαλικά, βία, μεταφορά με αεροπλάνο κτλ.
Κεραυνοί και βροντές: συνήθως ξεκινάει με απλή ανησυχία και καταλήγει σε έντονο πρόβλημα. Μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε φοβία για τη βροχή.
Κληρονομικότητα: Υπάρχουν κουτάβια που γεννιούνται κροτοφοβικά. Σε αυτήν την περίπτωση η διόρθωση του προβλήματος εξαρτάται από την ένταση της φοβίας.
Γεννιέται ή γίνεται ένας σκύλος κροτοφοβικός;
Η σίγουρη απάντηση του ερωτήματος αυτού εκκρεμεί ακόμα και γίνονται έρευνες για την βαθύτερη κατανόηση του προβλήματος. Τα περισσότερα αποτελέσματα πάντως δείχνουν ότι μπορεί ένας σκύλος να έχει γενετική προδιάθεση κροτοφοβίας. Επίσης, συσχετίζεται και με την ιδιοσυγκρασία του σκύλου καθώς φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις συνυπάρχουν και άλλες αγχώδεις/φοβικές συμπεριφορές.

Αντιμετώπιση κροτοφοβίας
Παρόλο που μπορεί να υπάρχει γενετική αιτία λοιπόν, η αποφυγή του προβλήματος ως άλυτου πρέπει να είναι η τελευταία μας επιλογή. Η καλύτερη λύση είναι να συμβουλευτούμε έναν ειδικό στη συμπεριφορά των σκύλων που θα επιχειρήσει να μειώσει ή και να εξαλείψει το πρόβλημα. Αν θέλουμε να προσπαθήσουμε μόνοι μας, μπορούμε να εφαρμόσουμε την εξής μέθοδο:

Παίρνουμε ένα αντικείμενο που να προκαλεί κρότο (π.χ. ψεύτικο πιστολάκι, μπαλόνια και καρφίτσα, κατσαρόλα).
Σε ανοιχτό χώρο, κρατάμε το σκύλο μας με το λουρί και βάζουμε κάποιον σε απόσταση 5-8 μέτρων να δημιουργήσει κρότο.
Αμέσως μετά τον κρότο «επιβραβεύουμε» το σκύλο μας με την αγαπημένη του λιχουδιά ή με παιχνίδι ή με λόγια και χάδια (ότι του αρέσει).
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2-3 φορές το πολύ και συνεχίζουμε μετά από λίγες μέρες με την απόσταση από την πηγή του κρότου να μειώνεται σταδιακά.
Τα ηρεμιστικά ΔΕΝ αποτελούν λύση του προβλήματος. Στην καλύτερη περίπτωση είναι αντιμετώπιση συμπτωμάτων.
Πρόληψη κροτοφοβίας
Μερικές φορές είναι πιθανή και η πρόληψη της κροτοφοβίας όσο είναι ακόμα μικρός. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι:

Να κοινωνικοποιήσουμε σωστά το κουτάβι, και
σε περίπτωση εκδήλωσης κροτοφοβίας να μην το παίρνουμε αγκαλιά ή να κρυβόμαστε μαζί του γιατί έτσι θα μάθει ότι όντως πρέπει να φοβάται.
- See more at: http://www.dogsworld.gr/genika/krotofovia-skylos/#sthash.3nmyZRev.dpuf

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Κλουβί και Σκύλος! Γιατί Είναι Απαραίτητο και Όχι Φυλακή!

Το κλουβί, ή crate ή box ή ακόμα και σπίτι για κάποιους όπως μπορείτε να δείτε σε αμέτρητα websites στο internet αλλά και σε σχετικά βιβλία, είναι ένα εργαλείο εκπαίδευσης και ομαλής συμβίωσης με το σκύλο μας που όλο και κερδίζει οπαδούς.

Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλου όταν ακούνε ότι κάποιος έχει το σκύλο του σε crate γουρλώνουν τα μάτια, κοιτούν σοκαρισμένοι και λένε διάφορα όπως “το καημένο το σκυλάκι” ή “γιατί δεν το έχεις ελεύθερο να πηγαίνει όπου θέλει” κτλ

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα και σε αυτό συμφωνούν εκπαιδευτές και εκτροφείς!

Για αρχή ξεχάστε τις δικές σας σκέψεις… το σκυλί δεν είναι άνθρωπος και το κλουβί δεν είναι φυλακή! Αν παρατηρήσετε τα σκυλιά στην φύση θα δείτε ότι πάντα κοιμούνται σε φωλιές, σχετικά καλυμμένες και κρυμμένες.  Εκεί γεννάνε, μεγαλώνουν τα κουτάβια τους και κοιμούνται! Αυτό ακριβώς είναι το κλουβί και στο σπίτι! Μία προστατευμένη φωλιά, ο χώρος του σκύλου μας αν θέλετε, όπου με σωστή προσέγγιση από τον ιδιοκτήτη γίνεται ένα σημείο στο οποίο ο σκύλος νιώθει άνετα, αποβάλει το άγχος του και ξεκουράζετε.

Η πρώτη χρησιμότητα του crate φαίνεται από πολύ νωρίς αφού αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σαν να μην λερώνει μέσα στο σπίτι (house training).
Από την φύση τους και από την μάνα τους τα σκυλιά γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να λερώνουν εκεί που κοιμούνται! Έτσι λοιπόν αν βγάζετε το σκύλο σας συχνά βόλτα και όταν δεν μπορείτε να τον παρακολουθείτε τον έχετε στο κλουβί του τότε δεν του δίνεται περιθώρια για λάθη ή για να κακομάθει αφού θα κάνει την ανάγκη του έξω και θα διατηρεί την “φωλιά” του καθαρή! Ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι η ενημέρωση σχετικά με την εκπαίδευση τουαλέτας του σκύλου σας απλά να έχετε στο μυαλό σας τη συγκεκριμένη λύση αφού πραγματικά λειτουργεί από μόνη της αρκεί το κλουβί να μην είναι τόσο μεγάλο ώστε ο σκύλος να μπορεί να λερώνει στη μία άκρη και να κοιμάται στην άλλη. Δυστυχώς ο συγκεκριμένος τρόπος εκπαίδευσης δεν μπορεί να λειτουργήσει με ζώα από puppy mills αφού όλη τους τη ζωή την έχουν περάσει μέσα σε κλουβιά ή γυάλες βιτρίνας οπότε δεν υπήρχε τρόπος να λερώνουν αλλού και φυσικά δεν υπήρχε τρόπος διόρθωσης από την μάνα τους!



Η χρησιμότητα του κλουβιού όμως δεν σταματάει στην εκπαίδευση τουαλέτας και ούτε αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για να το χρησιμοποιούμε.

Τα σκυλιά χρειάζονται κανόνες, δομή και ρουτίνα όπως ακριβώς και τα παιδιά! Το να αφήνουμε ένα κουτάβι ελεύθερο να πηγαίνει όπου θέλει μέσα στο σπίτι ακόμα και όταν δεν είμαστε εκεί δεν είναι απλά επικίνδυνο (καλώδια, καθαριστικά, ζημιές κτλ) αλλά κυρίως κάνει κακό στην ισορροπία και στην διαπαιδαγώγηση του σκύλου!
Η χρήση του κλουβιού είναι ο καλύτερος και πιο απλός τρόπος για να κατανοήσει ο σκύλος ότι πρέπει να ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από το να το χρησιμοποιείται καθημερινά και σταθερά. Ο σκύλος θα καταλάβει ότι όπως όλοι έτσι και αυτός ακολουθεί τους κανόνες του σπιτιού!

Επίσης η χρήση του crate βοηθάει στο σκυλί να κατανοήσει την έννοια των ορίων! Αν και το κλουβί είναι ένα φυσικό όριο που ο σκύλος δεν μπορεί να παραβεί η ίδια η χρήση του τον βοηθάει στην κατανόηση ακόμα και τον μη φυσικών ορίων όπως ο δρόμος, ο φράχτης ή οτιδήποτε άλλο του υποδείξετε όσο μεγαλώνει.

Το κλουβί είναι ουσιαστικά το σπίτι του και μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής του! Εκεί ο σκύλος μπορεί να ξεκουραστεί (πολλές φορές τα κουτάβια δεν ξέρουν πότε πρέπει να κοιμηθούν και γενικά αρκετά σκυλιά δεν ξεκουράζονται όταν βρίσκονται στο επίκεντρο με όλη την οικογένεια γύρω τους), μπορεί να αποβάλει το άγχος του όταν έχει τρομάξει ή αναστατωθεί και μπορεί να νιώσει άνετα όταν στο σπίτι συμβαίνει κάτι περίεργο.



Δεν πρέπει επίσης να υποβαθμίσουμε την χρησιμότητα του όσο αφορά την δική σας σχέση με το σκύλο σας! Όταν λείπετε από το σπίτι και ο σκύλος είναι ασφαλής στο κλουβί του (αν φυσικά μένετε σε διαμέρισμα και δεν τον αφήνετε σε κήπο) αποφεύγετε κακοτοπιές όπως οι ζημιές, το δάγκωμα καλωδίων, το να λερώσει το σπίτι και πολλά άλλα που ενδέχεται να σας εκνευρίσουν με την επιστροφή σας και να σας αναγκάσουν να φωνάξετε στο σκύλο σας, κάτι καθόλου χρήσιμο ή επιθυμητό! Το ίδιο ισχύει όταν νιώθετε την υπομονή σας να εξαντλείται για οποιοδήποτε λόγο! 1000 φορές να βάλετε το σκύλος σας στο σπίτι του παρά να φωνάζετε, να ουρλιάζετε και να κάνετε ανεπανόρθωτη ζημιά στη σχέση σας.

Η χρήση και η εξοικείωση με το κλουβί βοηθάει φυσικά και στην μεταφορά του με αυτοκίνητο, με πλοίο και αεροπλάνο αλλά και την φιλοξενία του σε πανσιόν σκύλων ή και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που θα μείνετε στις διακοπές σας! Ο σκύλος θα νιώθει άνετα ανεξάρτητα με το που βρίσκεται… θα νιώθει σαν το σπίτι του ακόμα και αν βρίσκεται μακριά!



Ας δούμε ορισμένες συμβουλές για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας σχετικά με το κλουβί του και ανεξάρτητα της ηλικία του.

Αρχικά πρέπει να ξέρετε ότι το κλουβί ΔΕΝ πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για τιμωρία! Πρέπει να είναι ένα σημείο που παράγει αποκλειστικά θετικά συναισθήματα στο σκύλο σας, τον ηρεμεί και τον κάνει να νιώθει ασφάλεια.

Στα πρώτα στάδια θα πρέπει απλά να έχετε το κλουβί με την πόρτα ανοιχτή και όποτε ο σκύλος πλησιάζει προς τα εκεί να τον επιβραβεύεται με τα λόγια και με κάποια λιχουδιά! Σιγά σιγά θα αποκτά περισσότερο θάρρος και εσείς θα επιβραβεύεται όταν κάνει πιο τολμηρά βήματα! Αν είναι πολύ μικρό κουτάβι ακόμα μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά και να τον τοποθετήσετε εσείς μέσα με ανοιχτή πάντα την πόρτα και να του δώσετε λιχουδιά ή κάποιο αγαπημένο παιχνίδι.

Καλό είναι να αποφασίσετε μία λέξη την οποία ο σκύλος θα συνδέσει με το συγκεκριμένο χώρο και θα την χρησιμοποιείται πάντα όταν τον εκπαιδεύετε να πηγαίνει ή να αποδέχεται το συγκεκριμένο χώρο.

Σταδιακά ο σκύλος θα μπει μέσα (ειδικά αν του έχετε εκεί κάποιο ωραίο κρεββάτι, ένα κόκκαλο ή μία λιχουδιά) οπότε και εσείς θα πρέπει να επιβραβεύσετε χωρίς να κλείσετε την πόρτα!  Αφήστε τον να μπαίνει και να βγαίνει ελεύθερα και όταν νιώθει ιδιαίτερα άνετα κλείστε για πρώτη φορά την πόρτα για πολύ μικρό διάστημα ενώ του μιλάτε με ενθουσιασμό και του δίνετε να φάει κάποια λιχουδιά. Μετά από λίγο ανοίξτε την πόρτα και επαναλάβετε την διαδικασία για περισσότερη ώρα. Κάπως έτσι πρέπει να συνεχίσετε ενώ σταδιακά θα πρέπει να τον αφήνετε εκεί, να βγαίνετε από το δωμάτιο και να εμφανίζεστε ανά τακτά διαστήματα που σιγά σιγά θα μεγαλώνουν.

Αν όλα πάνε καλά ο σκύλος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να μένει μόνος του στο κλουβί του, θα ηρεμεί και θα κοιμάται! Πολλές φορές ο σκύλος έχει ήδη μάθει να αποδέχεται το κλουβί του από τον εκτροφέα του  και φυσικά την μάνα του ενώ ακριβώς το αντίθετο γίνεται και εδώ με τα σκυλιά από puppy mills που έχουν αρκετά απωθημένα και ενδέχεται να χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο εκπαίδευσης!



Το κλουβί που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε ο σκύλος να μπορεί να στέκεται όρθιος, να γυρίζει με άνεση και να ξαπλώνει άνετα όπως τον βολεύει. Αν είναι ακόμα κουτάβι καλό είναι να επιλέξετε ένα κλουβί για το τελικό μέγεθος του σκύλου και να χρησιμοποιείτε κάποιο ειδικό χώρισμα για να το κάνετε πιο μικρό ώστε να πετύχετε την εκπαίδευση της τουαλέτας που αναλύσαμε παραπάνω.

Αν και ο σκύλος συνήθως θα κοιμάται όσο παραμένει στο κλουβί και είναι μόνος του στο χώρο δεν θα πρέπει ποτέ να μένει εκεί πάνω από 8 ώρες συνεχόμενα εκτός από το νυχτερινό ύπνο φυσικά (μιλάω για ενήλικο σκύλο καθώς τα κουτάβια πρέπει να βγαίνουν πολύ συχνότερα).

Τα παραπάνω είναι ένας απλός οδηγός εξοικείωσης του σκύλου με το σπίτι του. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας με τη βοήθεια εκπαιδευτή σιγουρευτείτε ότι η εκπαίδευση για crate περιλαμβάνεται ή μπορεί να περιληφθεί στη συμφωνία που θα κάνετε.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όλοι είναι ο εξανθρωπισμός του σκύλου μας! Στα πλαίσια αυτά στεναχωριόμαστε να βάζουμε το σκύλο σε κλουβί. Αν όμως σκεφτούμε ότι γι αυτόν είναι η φωλιά του τότε όλα θα γίνουν πολύ απλά και σε λίγο καιρό θα τον βλέπετε μόνο του να πηγαίνει εκεί ακόμα και όταν εσείς βρίσκεστε στο σπίτι.

             πηγή : dogpark.gr

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ



Μια φορά και έναν καιρό, τεσσερις εκτροφεις γυριζαν απο μια εκθεση. Σε ένα ορεινό πέρασμα στη διάρκεια χιονοθύελλας, το αυτοκινητο ξαφνικά γλίστρησε στον πάγο και έπεσε σε ένα γκρεμό δυό χιλιόμετρα χαμηλότερα απο το δρομο. Οι ζωνες ασφαλειες έσωσαν τη ζωή των επιβατών αλλά και οι τεσσερις πορτες ειχαν μπλοκάρει εγκλωβιζοντας τους μεσα στο οχημα. Η πορτα του ρυμουλκουμενου τροχόσπιτου ομως, όπου μετεφεραν τα σκυλιά τους, ανοιξε και τα σκυλια άρχισαν να βγαίνουν ένα – ένα.
Το πρωτο σκυλί ήταν υπερτυπικό. Μισό χιλιόμετρο πάνω στην πλαγιά τα στενά του ρουθούνια, ο υπερβολικός όγκος και το βαρος του το προδωσαν και το χιονι που μαζευόταν στα χαλαρά του βλέφαρα το τύφλωσε. Το τελος του ευτυχώς ήρθε γρηγορα.
Το δεύτερο σκυλί ήταν πολύ όμορφο. Η εκτροφή του είχε εστιάσει στα “σημαντικά” στοιχεία του τυπου όπως χρώμα, μέγεθος, τέλειο σχήμα ουράς και κεφαλιού, άφθονο τρίχωμα και ελκυστικά σημάδια. Έφτασε σερνοντας λιγες εκατοντάδες μετρα πανω στην πλαγιά αλλά ο συνδυασμός της δυσπλασίας και της ανεπαρκους μυικής διαπλασης μαζί με τον πάγο που συσσωρεύτηκε στο πλούσιο εκθεσιακό του τρίχωμα, επεφερε το μοιραίο χωρις καθυστέρηση μεσα στη μαινομενη χιονοθύελλα.
Ο τρίτος σκύλος που προσπαθησε να ανεβει την πλαγιά είχε άψογα ισχία και αγκώνες και κάθε πιθανή και απίθανη εξέταση υγείας. Ο εκτροφέας του ποτέ δεν θα τολμούσε να παραβεί τις εντολές της επιτροπής που αποφασιζει τις απαραιτητες εξετάσεις. Είχε ξεχάσει όμως ότι η υγεία πρεπει να συνοδευεται απο ισορροπημενη κατασκευή : ο σκύλος του στερούνταν την δυναμη στους μυες του λαιμού και των ώμων, τα ισχυρά αλλά όχι βαριά οστά, τους καλοδεμένους αγκώνες, οσφύ και ταρσούς, τους συνδεσμους και τενοντες των ακρων, την ελαστική και δυνατή ράχη και τα πέλματα που θα τον οδηγούσαν με σιγουριά στην κορφή του γκρεμού. Μοιραία και αυτος υπέκυψε γρηγορα απο την εξαντληση.
Ο τεταρτος εκτροφεας ανεκτησε τις αισθησεις του καθώς ο σκυλος του άρχισε να σκαρφαλώνει το γκρεμό με δυνατες δρασκελιες. Δεκαετίες ολοκληρες προσεκτικής, εργασιακής εκτροφής, δοκιμαζονταν τωρα στην πράξη, σε ένα στίβο όπου θα αποφασιζοταν η ζωή και ο θάνατος. Ο σκυλος ειχε τα τελεια βλέφαρα και την εργονομική κατασκευή που απαιτεί το προτυπο. Δυνατος χωρις να ειναι βαρυς, με αψογη μυική διαπλαση και αναλογίες, τελειο θωρακα, καρδια και πνευμονια, εξαιρετικες γωνιωσεις, οσφύ και ραχη, πανισχυρο λαιμο, ανοιχτά ρουθούνια, σωστό τριχωμα, ιδανική συνδεσμολογία και αρθρωσεις, ο σκύλος σκαρφαλωσε την αποτομη πλαγιά χωρίς προβλημα.
Στην κορυφή του γκρεμου, ο σκύλος τίναξε το χιονι απο πανω του και αρχισε να τροχαζει ακουραστα πάνω στο δρομο. Μετά απο λίγα λεπτά, οι προβολείς ενος εκχιονιστικού έσκισαν το σκοτάδι. Ο οδηγός, βλεποντας τον εντυπωσιακό σκυλο να τρεχει αψηφώντας την χιονοθύελλα, σταματησε και βγηκε απο το οχημα του για να ψαξει τι ειχε συμβεί.
Ο εντυπωσιακός σκυλος τον εφτασε με δυο δρασκελιές, πήδηξε πάνω του ακαθεκτος και με ένα πανισχυρο δάγκωμα εξουδετέρωσε τον εχθρό.
Αφηνοντας πισω του το κουφάρι του νικημένου εισβολέα, ο σκύλος συνεχισε να τρεχει ακαταβλητος μεσα στη νυχτα.

                                                                                                                                                           Γ.Κωστόπουλος

GREEK FANS

GREEK FANS